Fuchs: Ne vidim razlog za uvođenje ovakvog građanskog odgoja

17:24 / 01.09.2021.

Autor: HRT

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs

Foto: HRT / HTV

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uoči užeg kabineta Vlade kazao je da u Hrvatskoj građanski odgoj postoji kao dio obveznog poučavanja. Imamo kurikul građanskog odgoja, on je usvojen i provodi se od 2019. godine. U kurikulu su definirani ishodi učenja koji se postižu kroz predavanja kroz različite predmete kao povijest, zemljopis, hrvatski jezik, rekao je i dodao da je Rijeka još i ranije prepoznala građanski odgoj. 

- Ne znam kako bi to trebalo napraviti, što se tiče realizacije. Onog časa kad je predmet dodan, inicijator mora pitati ravnatelje i škole žele li provoditi dodatni predmet, ravnatelji moraju kontaktirati roditelje, oni se moraju izjasniti za takav predmet koji nije obavezan te ako se sakupi dovoljan broj zainteresiranih, to se stavlja na školski odbor. Školski odbor onda donosi odluku da će se u toj školi poučavati taj dodatni predmet, rekao je ministar Fuchs. Dodao je da je u zagrebačkim školama u tijeku proces javnog poziva za javljanje za formiranje školskih odbora. 

- Pet dana je do školske godine. Ne vidim poseban razlog za uvođenje ovakvog pristupa poučavanja građanskog odgoja kad ga već proučavamo kroz druge predmete. U Zagrebu je dobar dio škola zatražio skraćenje nastavnog sata na 40 minuta obrazlažući to poštivanjem epidemioloških mjera, rekao je ministar Fuchs. 

Istaknuo je da osobno podržava građanski odgoj i da nema ništa protiv toga, ali ne zna kako će inicijativa Grada završiti. 

- Treba naći i osobe koje će taj predmet podučavati. To ne bi bilo realno ove godine, dodaje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!