10:20 / 24.09.2021.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Gazić: Zdravstveni djelatnici šalju krivu poruku stanovništvu

Marijo Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara

Marijo Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara

Foto: Studio 4 / HRT

Marijo Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara, rekao je u emisiji Studio 4 kako je zdravstvenim djelatnicima dana opcija, što se tiče cijepljenja, da se cijepe ili da imaju nalaz da su negativni na COVID 19. Za razliku od nekih zapadnih zemalja gdje je uvedeno obavezno cijepljenje, kod nas su još uvijek uvedene najblaže mjere, dodaje.


Gazić: Zdravstveni djelatnici šalju krivu poruku stanovništvu

Gazić: Zdravstveni djelatnici šalju krivu poruku stanovništvu

Foto: Studio 4 / HRT

- Pozivam ministra zdravstva i sindikate da riješe probleme. Otkazi su nedopustivi kada znamo da u zdravstvu nedostaje djelatnika, govori.

Smatra kako se trebaju točno odrediti datumi do kada covid potvrde vrijede, do kada država plaća testiranje i nakon toga, kakve su sankcije za one koji se ne žele cijepiti ili testirati.

- Da li treba više hrabrosti da se donese odluka kakva je i u zemljama zapada, postavlja se pitanje, ali sve te odluke su donesene u interesu zaštite pacijenata, rekao je i dodaje da ako pacijent koji dolazi u bolnicu mora imati negativan covid test ili potvrdu o cijepljenju, isto se očekuje i od zdravstvenih radnika.

- Mi kao komora se zalažemo za cijepljenje. Ja nisam za sankcije, već za to da se sjedne sa sindikatima te da se donese zajednički stav kako bi zdravstveni djelatnici znali što ih očekuje, naglasio je Gazić.

Govori kako trebamo osvijestiti broj hospitaliziranih zbog covid-a i onih koji su na respiratoru, zato što se time opterećuje zdravstveni sustav i onemogućuje zdravstvena skrb za sve ostale koji ne boluju od covid 19.

- Bitno je da je i zdravstveni sustav i stanovništvo što više procijepljeno, ističe.

- Mislim da mi zdravstveni djelatnici šaljemo krivu poruku stanovništvu. Ono za što se struka zalaže je cijepljenje i njegova učinkovitost, govori.

Na pitanje zar nije dovoljno da medicinski djelatnici gledaju kako ljudi umiru, od covida 19 u najvećim mukama, i da se svejedno ne žele cijepiti, Gazić govori kako se na tome radi, ali cijepljenje ne može biti opcija kod zdravstvenih djelatnika zato što se mora štititi zdravlje pacijenata.

- Meni je žao što se prosvjed u Zagrebu pretvorio u antivakserski, a ne da se da pozornost na stotine problema koji muče medicinske sestre, rekao je i dodao kako su to problemi prekovremenih sati, ne priznavanje visoke stručne spreme, sistematizacija, nedostatak medicinskih sestara....

Sve države u svijetu imaju problema s financiranjem zdravstvenog sustava, rekao je i dodao kako je Hrvatska uspjela konsolidirati trenutno te financije iako se dugovi vuku kroz godine.

- Ušli smo u začarani krug. Manji dio procijepljenih donosi veći dio oboljelih i trpi gospodarstvo. Težimo da bude što više cijepljenih, da počnemo živjeti starim načinom života, kazao je.

- Nešto se događa u našem narodu da uvijek imamo otpor i sami ćemo sebi zakomplicirati budućnost i jesen što dolazi, naglašava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!