Vakula nakon nevremena u Zagorju: Slijede "vremenske nepodopštine"

03.06.2022.

16:33

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Zoran Vakula o Regionalnom dnevniku nakon nezapamćenog nevremena u Zagorju

Zoran Vakula o Regionalnom dnevniku nakon nezapamćenog nevremena u Zagorju

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Regionalnom dnevniku, meteorolog HRT-a Zoran Vakula, govorio je trenutnoj situaciji, a nakon jučerašnjeg nevremena koje je pogodilo područje Zagorja te sjeverozapadne i središnje Hrvatske 

Možemo li očekivati nešto slično onom strašnom nevremenu od četvrtka? 

- Atmosfera je i dalje nestabilna. Tako će i danas i noćas te ponegdje sutra ujutro biti lokalnih razvoja oblaka i nevremena, ali najvjerojatnije ne takvog intenziteta kao što je to bilo jučer.

Na pitanje zašto se događaju nevremena poput onog jučerašnjeg u Zagorju, odgovara:

- Ništa neobično. Mi već danima imamo prezagrijanu podlogu. Toplina i vlaga od kiše koja je pala, isparava. Dolazi i vlažniji zrak zbog frontalnih poremećaja u blizini, tako da niti prvi niti zadnji put, nažalost, imamo sezonu s vremenskim nepodopštinama. Valja se pripremiti na te nepodopštine i olujne procese sljedećih ne samo dana, već tjedana, vjerojatno i mjeseci.

Što se tiče prognoze za ljeto, Vakula kaže da će biti iznadprosječno toplo.

- Vjerojatno, općenito rečeno, bit će manjka oborine. No, u tim tjednima i mjesecima s višom temperaturom od prosjeka imat ćemo i hladnijih valova. Pogotovo prije dolaska tog hladnijeg zraka, imat ćemo oluja kao što smo već imali. To je život na koji se moramo naviknuti ili preko osiguranja ili zaštitnim mrežama ili nečim trećim, rekao je HRT-ov meteorolog. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!