Savjetnica Uprave Fine: Eura u gotovini ima dovoljno

02.01.2023.

19:34

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Gordana Soldo

Gordana Soldo

Foto: Dnevnik / HRT

Savjetnica Uprave Fine Gordana Soldo rekla je večeras u HTV-ovu središnjem Dnevniku, prvi radni dan od uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, da je platni promet stabilan, da nema žurbe sa zamjenom gotovog novca, te da eura u gotovini ima dovoljno.

Soldo je rekla da će svih 4000 bankomata doista biti u funkciji najkasnije do 15. siječnja, kako je najavljeno.


- Po planu je 2700 bankomata od 1. siječnja trebalo biti u funkciji i isplaćivati eure. Evo, današnja brojka je 2722 bankomata koji isplaćuju eure, istaknula je Soldo.


Soldo je rekla da u poslovnicama Fine ima gužve te da su povećani promet imali tijekom cijelog prosinca, kada se održavala prodaja početnih paketa eura.


Upitana koliko očekuje da će trajati proces zamjene gotovoga novca, odgovorila je kako očekuju da će se to većinom dogoditi u razdoblju dvojnog optjecaja, prvih 14 dana. U Fini, poslovnim bankama i Hrvatskoj pošti zamjena će se moći obaviti do kraja 2023. godine, a nakon toga u HNB-u još dvije godine za kovanice i bez ograničenja za novčanice, navela je Soldo.


- Dakle, nema žurbe, dodala je.


Osvrćući se na pritužbe nekih trgovaca i ugostitelja da nemaju dovoljno eura u predopskrbi, Soldo je rekla da je HNB opskrbio banke s dovoljno novca te da su tijekom cijelog prosinca trgovački lanci i svi ostali poslovni subjekti imali priliku opskrbiti se gotovim novcem.


- Danas je prvi radni dan, rekla bih, pravi, pa svi trebamo imati malo strpljenja i svi ćemo se vrlo brzo naviknuti, ali gotovine ima dovoljno, poručila je Soldo.


Istaknula je i da će s eurima u optjecaju biti četiri više puta kovanica nego što je to bilo s kunom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!