Gotovo 5 tisuća maturanata izlazi na jesenski ispitni rok

17.08.2022.

19:56

Autor: Sunčica Findak, Irena Košar/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Počeo jesenski ispitni rok za maturante

Počeo jesenski ispitni rok za maturante

Foto: HTV / HRT

Ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina te grčkog i latinskog jezika počelo je polaganje ispita jesenskog roka državne mature. Polaže gotovo pet tisuća maturanata. Na jesenski rok ne izlaze samo maturanti koji nisu položili neki od ispita, nego i oni koji nisu bili zadovoljni postignutom ocjenom na ljetnom roku. Prvi obvezni predmet - engleski jezik, maturanti pišu u ponedjeljak, 22. kolovoza. 

Nakon burnog završetka ljetnog roka državne mature zbog diskvalifikacije maturantice jer se potpisala imenom i prezimenom na esej iz hrvatskog jezika iako pravila kažu da to nije dopušteno, ona će test ponovno pisati u jesenskom roku.

- Ja vjerujem da će učenica položiti jesenski rok i da će upisati željeni fakultet na Muzičkoj akademiji, kazao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Naravno to vjeruje i ona, ali nakon tog događaja javnost se počela propitivati je li vrijeme da se neka pravila na državnoj maturi unaprijede i poboljšaju. Kažu, hoće. Pitamo što konkretno?

- Kanimo konkretizirati određena pravila što se tiče nedopuštenog sadržaja, vrlo jasno koji su to sadržaji kako bi se pojavilo što manje žalbi, a time i određenih upita koje učenici postavljaju prema Centru, rekao je Filipović.

To se odnosi na sve uvredljive komentare u testovima. U njima moraju biti samo odgovori na pitanja. A često se nađu i popratni crteži. Doznajemo - ima tu svega, od srca, leptira do kukastih križeva. Jesenski rok počeo je ispitima iz latinskog, grčkog i materinskih jezika nacionalnih manjina.

- Pristupio je jedan učenik i sad sam bio s njim i rekao mi je da je zadovoljan kako je napisao, rekao je Dario Ban, koordinator za državnu maturu, Srednja talijanska škola Rijeka.

U Gimnaziji u Čakovcu za jesenski rok prijavilo se četvero učenika, ali ne zato što nisu položili ispite u ljetnom roku.

- To su učenici koji popravljaju svoje ocjene s ljetnog roka, jer iz nekog razloga nisu zadovoljni ili žele napraviti pripremu za slijedeću godinu promjenom fakulteta, kazala je Tamara Srnec, prof. matematike Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec.

Upravo to želi i Inja koja, iako je upisala fakultet, nije upisala željenu psihologiju zbog dvojke iz matematike. I zato na jesenskom roku matematiku polaže ponovno.

- To sam odlučila krajem srpnja, razgovarala sam saroditeljima da bi to ponovno pisala i sada učim, rekla je Inja Bilić.

Pitamo, je li učenicima sve jasno za jesenski rok. Što ih najčešće zanima.

- Da li moraju plaćati ispit ako su pali na ljetnom roku ako izlaze ponovno na jesenski rok, kazala je Lucija Boškarić, koordinatorica za državnu maturu Agronomska škola Zagreb.

Naravno, ne moraju. Dakle, za 4831 maturanta koji polaže neki od ispita u jesenskom roku - neizvjesnost završava 19. rujna, kada će biti objavljeni konačni rezultati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!