15:26 / 23.02.2022.

Autor: P.F./Hina

Građevinska struka: Ministar treba biti stručnjak i iskusni menadžer u graditeljstvu

Apel struke premijeru za novog ministra

Apel struke premijeru za novog ministra

Foto: HTV / HRT

Dvije su udruge u ime građevinske struke apelirale na premijera Andreja Plenkovića da za novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine imenuje stručnu osobu iz područja graditeljstva, koja posjeduje odgovarajuće projektno i menadžersko iskustvo.

Hrvatska komora inženjera građevinarstva i Hrvatski savez građevinskih inženjera u pismu upućenom premijeru apelirali su da prilikom odabira novog resornog ministra pažljivo razmotri kandidate, posebno s obzirom na, u graditeljskom smislu, možda i najizazovniji zadatak novije povijesti Hrvatske - obnovu potresima uništenih objekata u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Za taj zadatak, naglašavaju strukovne udruge, potrebna je stručnost, dubinsko poznavanje graditeljstva, a od presudne važnosti je i dugogodišnje menadžersko i projektno iskustvo, tj. iskustvo u upravljanju organizacijama, procesima i projektima.

Komora, Savez i cijela graditeljska struka stoga apeliraju na Plenkovića da se pri odabiru primarno rukovodi stručnošću, iskustvom i izvrsnošću budućeg resornog ministra jer su samo takvi kriteriji u najboljem interesu građana Hrvatske.

- Godina koja je pred nama daje nam šansu da na najbolji mogući način iskoristimo sredstva EU-ovih fondova koja su nam na raspolaganju. Tu šansu moći ćemo kao država, kao društvo i kao inženjerska struka ostvariti samo ako novi ministar bude osoba s nužnim znanjem i vještinama koje tako zahtjevna funkcija traži, naglašavaju u pismu.

Struka je spremna, dodaju, svojim znanjem i stručnošću, kao i željom, voljom i snagom odgovoriti na sve izazove u procesu obnove i ubrzano krenuti u taj dugo čekani proces.

- Upravo stoga nužno je da resorno ministarstvo vodi stručnjak iz područja graditeljstva, poručuju predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec i predsjednica Hrvatskog saveza građevinskih inženjera Mirna Amadori.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!