Afera "po babi i stričevima" - kronologija događaja

23.02.2022.

07:27

Autor: Sanja Mikleušević Pavić/Labirint/IMS/HRT

Darko Horvat, jedan od najneuspješnijih ministara Andreja Plenkovića, završio je u Remetincu.

Darko Horvat, jedan od najneuspješnijih ministara Andreja Plenkovića, završio je u Remetincu.

Foto: Labirint / HTV

Darko Horvat, jedan od najneuspješnijih ministara Andreja Plenkovića, završio je u Remetincu. Mobitel njegove bivše suradnice otkriva da su državne poticaje dijelili "po babi i stričevima". S obzirom na detalje koji cure iz istrage, pitanje je hoće li još neki ministar morati otići. Kronologiju za emisiju Labirint donosi Sanja Mikleušević Pavić.

Vladajuća većina ima potrebnu većinu i za funkcioniranje Sabora i za funkcioniranje Vlade, poručio je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a. Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, problematičnim smatra što već godinama cure informacije iz institucija pa se, kako kaže, na taj način stvara u javnosti jedan dojam da je osoba protiv koje se provodi postupak - ustvari kriva.

No jedan za drugim od 2017. padaju članovi Plenkovićeve Vlade. Kako navode mediji potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ministar Josip Aladrović, koji se uz još jednog bivšeg ministra, Tomislava Tolušića, također sumnjiči zbog zlouporabe položaja, nisu uhićeni samo zbog mogućeg izglednog scenarija, a to je pad Vlade.

Vjetropark Krš - Pađene

Vjetropark Krš - Pađene

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Sve je počelo uhićenjem bivše HDZ-ove uzdanice, posrnule kninske kraljice Josipe Rimac i njezinih prijateljica u aferi Vjetroelektrane.

- Izgledam li vam ja kao netko tko bi nekoga optužio. Volim sve ljude, sve moje drage prijatelje, stranačke kolege, a i one koji nisu iz moje stranke, kojoj sam do jučer pripadala formalno, ali srcem uvijek, kazala je Rimac 29. rujna 2020.   

Ana Mandac, prijateljica Josipe Rimac bila je pomoćnica ministra Horvata. Poruke iz njezina mobitela iz kojih je razvidno namještanje državnih poticaja onima koji ne zadovoljavaju kriterije, srušilo je ministra koji je svoj stranački uspon počeo krajem 90-tih.

I Mandac i druge saslušane svjedokinje, kako se doznalo iz spisa koji je procurio u javnost, izravno terete ministra.

"Ako budeš razgovarala s ministrom, upozori ga da će, ako revizija nađe ove potpore, snositi odgovornost. Ne postoji legalni način da se po jasno zadanim kriterijima Programa potpora odobri onima koji nisu ostvarili dovoljan broj bodova". (Izvor: Telegram.hr)

No jutarnja akcija uskočkih istražitelja nije zahvatila samo ministra Horvata već je razotkrila i razmjere kapilarne korupcije koja je zahvatila živo tkivo vladajućih na svim razinama.

"Kratkih rukava" nije ostao ni tadašnji saborski zastupnik SDSS-a, danas potpredsjednik Vlade Boris Milošević, čijim su zalaganjem poticaje, kako se navodi, na koje nisu imali pravo uz ostale dobili i ugostiteljski obrt Braco, servis Nele turbo i tvrtka Zeko dvor.

Boris Milošević

Boris Milošević

Foto: Edina Zuko / PIXSELL

Situaciju koja je uzdrmala i Vladu i stranku olakšao je sam Horvat zahtjevom za svojim razrješenjem uz prigodan tekst kojega smo već toliko puta čuli:          

"Dugo se kuhalo, a onda je i prekipjelo. Premijer Plenković odlučio se na radikalan rez. U čak sedam ministarstava dolaze novi ljudi. 

- Procijenili smo da u političkim okolnostima koje smo imali, jednoj opterećujućoj slici koja je bila za Vladu, u medijskom i komunikacijskom, pa i političkom prostoru, ova su osvježenja bila nužna, kazao je premijer Plenković 17. srpnja 2019. godine.

Tada su osim fotelja Lovre Kuščevića i Gorana Marića, koji su već prije dali ostavke, te Marije Pejčinović Burić koja je otišla na čelo Vijeća Europe, osvježene i fotelje Gabrijele Žalac, Tomislava Tolušića i Nade Murganić

- Na jedan tužan način je socijalna skrb prikazana javnosti kroz ove strašne tragedije, izjavila je 2019. godine Nada Murganić, bivša ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

- Ne želim da ovoj Vladi, koja dobro radi i dobro provodi projekte, koja ima izvrsne rezultate, ja budem uteg, kazao je 2019. Lovro Kuščević, bivši ministar uprave.    

- Dogovorio sam s premijerom u jednom krajnje korektnom razgovoru i ozračju da stavljam mandat na raspolaganje, kazao je 27. siječnja 2020. Milan Kujundžić, bivši ministar zdravstva".

Zadnji u nizu bivših povukao je očekivani potez. Vladimir Terešak, odvjetnik Darka Horvata, kazao je da je Horvat podnio zahtjev za razrješenjem jer nije želio biti na teret vladi.

Dok oporbeni SDP proziva vladajuće i njihova je moralna oplata pala uz zaglušujući tresak. U doduše zakonski dozvoljenom no moralno upitnim zahtjevom za osiguranjem povlaštenog gradskog parkinga, štedljivi Arsen Bauk šokirao je javnost.

"Nakon prozivanja zbog naknade koju nisam dobio, sada ide zbog karte koju nisam dobio", kazao je Bauk. 

Tužno je bilo gledati i prvaka oporbe Peđu Grbina kako pokušava pojasniti gdje zapravo živi i zašto već godinama uzima naknadu za odvojeni život.

"To je pitanje na koje bih i sam volio znati odgovor", kazao je Grbin. 

Nakon što se javno posuo pepelom, izjavio je kako će vratiti 50.000 kuna ali ne u proračun već na račun neke humanitarne udruge. Potom se na krilima afere Horvat pridružio dijelu oporbe koja zaziva prijevremene izbore i raspuštanje Sabora. Sve uz prijepore lijevih i desnih tko je prvi krenuo s inicijativom.

HDZ-ovi koalicijski partneri preispituju svoje pozicije, a ni stranački kadrovski bazen nije olimpijski.

- Gospođo moja, kud ću ja više preuzeti? Imam resor od 56 velikih tvrtki. Moje intelektualne i političke sposobnosti su srednje razine, ja bih rekao, ne bih mogao više ništa preuzeti, rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Dok premijer i njegovi najodaniji suradnici pokušavaju smanjiti štetu, pa poručuju kako je vikend akcija dokaz neovisnosti DORH-a koja je jasno pokazala da nema nedodirljivih, ostaje pitanje što je s premijerovim radarima?

"Imam toliko istančane radare i filtere i u tri sekunde znam tko ima kakvu agendu ", izjavio je u siječnju prošle godine.

Godinu dana poslije stvarnost ga je opet demantirala. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!