07:47 / 23.02.2022.

Autor: HRT

Konzultacije u Vladi: HDZ će do kraja tjedna predložiti novog ministra

Nakon što je HDZ najavio da će do kraja tjedna predložiti novog ministra graditeljstva i prostornog uređenja oči su uprte u Markov trg.

Nakon što je HDZ najavio da će do kraja tjedna predložiti novog ministra graditeljstva i prostornog uređenja oči su uprte u Markov trg.

Foto: HTV / IMS

U Vladi su nastavljeni razgovori o kandidatima za novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, nakon što je Darko Horvat podnio ostavku i završio u istražnom zatvoru u aferi podijele državnih poticaja. HDZ je najavio da će do kraja tjedna iz svojih redova predložiti novog ministra pa su oči uprte u Markov trg. 

Još traju razgovori i konzultacije vladajuće većine o novom ministru prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Nakon što jučer nije postignut dogovor o Stjepanu Čuraju, nasljednik Darka Horvata, koji je u istražnom zatvoru zbog afere s dodjelom državnih poticaja, još se traži.

- Odluka o tome tko bi mogao biti novi ministar mogla bi biti poznata sutra, a u svakom slučaju do kraja tjedna. Vrlo je radno bilo danas u Banskim dvorima, najprije je održan sastanak užeg kabineta Vlade. U Banskim dvorima bili su i Gordan Jandroković i Branko Bačić, izvijestio je u središnjem Dnevniku HTV-a novinar Šime Vičević.

- Kada govorimo o potencijalnim kandidatima za upražnjeno ministarsko mjesto HDZ još od sinoć na popisu ima nekoliko osoba koje bi mogle konkurirati za ministarsku poziciju. Kako neslužbeno doznajem, vrlo je mala vjerojatnost da će to biti netko od saborskih zastupnika. Isto tako prema neslužbenim informacijama, gotovo je sigurno da to neće biti ni Branko Bačni Damir Habijan, rekao je Vičević.

- Međutim, novi ministar svakako će biti iz HDZ-ove kvote. Dogovoreno je to nakon što jučerašnji prijedlog da kandidat za ministra bude HNS-ov Stjepan Čuraj nije dobio jednoglasnu potporu svih koalicijskih partnera. Partneri će se naravno trebati složiti i oko novog prijedloga, a zatim slijedi i službena procedura. Kandidat će najprije biti saslušan na sjednici matičnog saborskog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, a zatim će se prijedlog naći i na glasovanju na plenarnoj sjednici. Da bi kandidat postao ministar, potrebno je najmanje 76 ruku saborskih zastupnika, objasnio je Vičević.

Zbog novonastale situacije na političkoj sceni burno je danas bilo u Saboru.

Opširnije:

Građevinska struka uputila apel premijeru Plenkoviću

Butković o konzultacijama za novog ministra

U zgradu Vlade stigli Gordan Jandroković i Branko Bačić

HDZ: Snovi o rušenju Vlade

Sastanak užeg kabineta Vlade

Reiner: HDZ ima dosta ljudi koji su sposobni, kvalificirani za posao

Herman: Čuraj je bio jako dobar kandidat

Trogrlić: Predlaganje Čuraja teško objašnjiv potez

Novi kandidat do kraja tjedna

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!