16:37 / 17.05.2021.

Autor: Suzana Balen/Sani Lukić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Gradonačelnici ostaju, drugi krug za župana

Glasovanje u doba epidemije

Glasovanje u doba epidemije

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Svi dosadašnji gradonačelnici u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ostaju na svojim funkcijama. U drugi krug izbora idu kandidati za župane - sadašnji Damir Bajs i HDZ-ov Marko Marušić.

Velika pobjeda HSLS-ovca Darija Hrebaka u prvom krugu izbora. Aktualni gradonačelnik osvojio je gotovo 67%o glasova, a HSLS u Gradskom vijeću Bjelovara više od 42%. Za većinu im treba samo još jedan vijećnički mandat, no otvaraju vrata za suradnju.

- Krećemo još jače raditi da opravdamo ovo veliko povjerenje stanovnika Bjelovarsko-bilogorske županije, ali prvenstveno građanki i građana grada Bjelovara, rekao je Hrebak.

U drugi će krug kandidati za župane. Aktualni Damir Bajs s osvojenih 38% glasova protiv HDZ-ovog i HSLS-ovog kandidata Marka Marušića koji ima oko 2% manje.

- Rezultati izbora jasno pokazuju da sam kao kandidat za župana iz samoizolacije pobijedio u prvom krugu. To znači samo jedno - da su građani prepoznali siguran i pouzdan način vođenja ove županije, rekao je Bajs, kandidat za župana NL DB, HSU, SU, BUZ, HNS, Demokrati, Reformisti, NSH, Glas, HSS BR, HSS.

U HDZ-u, pak, potpuno suprotno mišljenje i velika očekivanja od drugog kruga.

- Gotovo 70% naše županije želi tu promjenu. Župan na odlasku je gotovo izvjesno izgubio većinu u županijskoj skupštini, smatra Marušić, kandidat HDZ-a i HSLS-a za župana.

Koalicijski partner HSLS ga i dalje podupire, ne želeći političku trgovinu u skupštini.

- Volja birača je jučer jasno izrečena i ovo što ja vidim - HDZ, HSLS i DHSS bi trebali imat većinu u Županijskoj skupštini, rekao je Hrebak.

Sve će biti jasnije već za dva tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!