Pomoć slovenskih pčelara

25.02.2021.

19:53

Autor: Suzana Balen, Sani Lukić/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Predsjednik Pčelarskog saveza Slovenije uručuje pomoć

Predsjednik Pčelarskog saveza Slovenije uručuje pomoć

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Potresom pogođena Sisačko-moslavačka županija ima najveći broj košnica u Hrvatskoj. Pčelarstvom se bavila i obitelj Tomić iz Majskih Poljana koju je u potresu zadesila tragedija. Poginuli su otac i sin.


Ni u najgoroj noćnoj mori Dario Tomić nije mogao sanjati ovakvu tragediju. Nekadašnja katnica u potresu je sravnjena sa zemljom, a u njoj su mu poginuli otac i brat. Kao policajac, i sam je sudjelovao u njihovu traženju. Bila je to vrijedna obitelj, poznati pčelari s gotovo 200 košnica.


- Nas trojica smo to radili, s tim se bavili, otac je bio član Hrvatskog pčelarskog saveza i svi smo bili članovi lokalne naše udruge. Nastavljamo u tom smjeru, ja sam sad postao član Hrvatskog pčelarskog saveza, rekao je Tomić.


Osim kuće, stradale su i gospodarske zgrade, pčelarska oprema, dio pčelinjih zajednica. Čim se proširila vijest o strašnom potresu u Hrvatskoj, slovenski pčelari bili su spremni pomoći. U dogovoru s hrvatskim kolegama, odlučili su da se prikupljenih 150 tisuća kuna dodijeli upravo Dariju. Pomoć mu je uručio predsjednik Pčelarskog saveza Slovenije, Boštjan Noč.

Šteta koju bilježe sisačko-moslavački pčelari još nije konačna


Predsjednik Zajednice udruga pčelara Sisačko-moslavačke županije Damir Bukvić kazao je kako su prema trenutačnim podacima uništene 6582 košnice. Očekuje da će broj i dalje rasti.


- Prave razmjere te štete znat ćemo krajem ožujka, odnosno travnja, kada svi pčelari obave detaljan pregled, smatra Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.


U Bogom danom kraju za pčelarenje, košnice na pašu dovoze i iz drugih dijelova Hrvatske. Stoga se pčelari nadaju da će uz pomoć države i Saveza obnoviti stradalo i ostati najjača pčelarska regija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!