Osmi kontingent HV-a otišao u misiju u Poljsku

05.07.2021.

19:56

Autor: Suzana Balen/Sani Lukić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Misija u Poljskoj

Misija u Poljskoj

Foto: Suzana Balen/Sani Lukić/Dnevnik/IMS / HRT

Osmi kontingent hrvatskih Oružanih snaga otputovao je u Poljsku u misiju ojačane prednje prisutnosti NATO-a. 80 pripadnika Hrvatske vojske u bjelovarskoj vojarni "Bilogora" ispratio je i ministar obrane Mario Banožić. 

Nakon šest mjeseci priprema u bjelovarskoj vojarni "Bilogora" i na poligonu u Slunju, 74 vojnika i 6 vojnikinja idućih 6 mjeseci imat će zahtjevnu zadaću u borbenoj grupi NATO-a na sjeverozapadu Poljske.

- Naša zadaća i dalje ostaje ista, a to je pružanje paljbene potpore prvenstveno borbenoj grupi na čelu sa SAD-om i provođenje aktivnosti obuke u tom međunarodnom okruženju, govori Dario Bilješković, zapovjednik HRVCON-a.

A tu borbenu grupu NATO-a, uz hrvatsku i američku vojsku, čine još i pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije - kao pomoć poljskim oružanim snagama. 

- Pokazuju time solidarnost unutar članica NATO-a, jedinstvenost NATO-a i odlučnost da se brani od svih prijetnji, ističe admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Čestitao je i ministar obrane.

- Ovo je prilika za razmjenu znanja i vještina s najboljim vojskama svijeta. Tijekom priprema za sudjelovanje u NATO aktivnosti pokazali ste da su vaša znanja i vještine, opremljenost, uvježbanost na vrlo visokoj razini, naglasio je Mario Banožić, ministar obrane.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!