16:54 / 05.05.2022.

Autor: HRT

Iz Sv. Duha oglasili se o trudnici kojoj je uskraćen prekid trudnoće: Nemamo stručnjake za taj zahvat

Mirela Čavajda

Mirela Čavajda

Foto: Zarko Basic/HTV / PIXSELL/HRT

Iz bolnice Sveti Duh oglasili su se o trudnici Mireli Čavajdi, kojoj je u šestom mjesecu trudnoće rečeno da nosi dijete s malignim tumorom na mozgu - i koja je u javnost izašla s apelom za prekid trudnoće. Poručili su kako smatraju da postoji medicinska indikacija za prekid trudnoće, ali naglašavaju kako u bolnici nemaju stručnjake koji su educirani za izvođenje fetocida.


Prenosimo odgovor bolnice Sveti Duh u cijelosti:

- Ovim putem izražavamo žaljenje i duboko suosjećanje sa situacijom u kojoj se našla gospođa Čavajda i njena obitelj. Teško je u ovom trenutku naći riječi utjehe za ovako tešku i bolnu životnu situaciju, od same dijagnoze do procedura koje gospođa uz sve to mora prolaziti.


Kao odgovor na Vaš upit, obavještavamo Vas da je naša prvostupanjska komisija za odlučivanje o zahtjevima za prekid trudnoće zaključila da se radi o teškoj malformaciji ploda, s posljedično teškim invaliditetom i niskom kvalitetom života. Osim očekivanog morbiditeta, velika je vjerojatnost intrauterine ili rane neonatalne smrtnosti. Sukladno gore navedenom, smatramo da postoji medicinska indikacija za prekid trudnoće.

Moramo napomenuti da se u ovom konkretnom slučaju ne bi radilo o klasičnom pobačaju niti je u neobavljanju zahvata tek riječ o prizivu savjesti, nego se radi o tome da u Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“ nažalost nema stručnjaka koji su educirani za izvođenje fetocida, koji je prvi korak u postupku prekida trudnoće nakon 22. tjedna starosti ploda.

Pacijenticu smo osobno kontaktirali i objasnili joj situaciju te ju uputili da pomoć potraži u drugoj ustanovi, čiji djelatnici imaju potrebne vještine za ovakav postupak.

Uslijed ozbiljnosti situacije, i odmah po saznanju, ravnateljica bolnice započela je razgovore sa svima uključenim u postupak i formirala povjerenstvo, kako bi utvrdila sve činjenice i okolnosti vezane uz boravak gospođe Čavajda u Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“.

Nova uprava bolnice će u najskorijem mogućem roku nastojati osigurati sve ljudske i druge potrebne uvjete za obavljanje svih vrsta prekida trudnoće propisanih zakonom, kažu iz bolnice.

Na slučaj Mirele Čavajde, reagirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Podsjetimo, Čavajdi je na redovitom ginekološkom pregledu ustanovljeno da je mogućnost da dijete preživi - mala, a i da će - ako bude rođeno - imati tjelesna, odnosno mentalna oštećenja. Tvrdi kako joj nakon dijagnoze - nekoliko liječnika u više bolnica - uopće nije reklo da ima pravo na Komisiju - koja u takvim slučajevima može donijeti odluku o prekidu trudnoće, kao i to da su joj govorili da je prekid trudnoće u njezinu slučaju nezakonit, sugeriravši joj da to ode obaviti u Sloveniju. Nakon javnog apela, trudnica je pregledana u zagrebačkoj bolnici Merkur, nakon čega je njen slučaj hitno poslan na drugostupanjsko etičko povjerenstvo u KBC Rebro.

- Prvo mi nitko uopće nije rekao da bi mi se tu mogao zakonski dati da mi se radi prekid trudnoće, a kamoli da je netko išao sa mnom razogvarati uopće išta, da me bar netko pozvao u nekakvu zasebnu prostoriju, da je neki tim liječnika došao, da je došao psiholog, da su mi se dale neke opcije. Znači aposlutno ništa nisam dobila osim sretno, rekla je Čavajda.

- Zakon koji je trenutno na snazi utvrđuje da je prekid trudnoće moguć do desetog tjedna od začeča ali isto tako da i po odobrenju komisije je moguć i nakon 10 tjedna od začeča ukoliko je ispunjen jedan od taksativno navedenih razloga, rekla je odvjetnica Vanja Jurić.

- Prekid trdunoće je legalan znanstveni postupak, koji se koristi u RH temeljem propisa koji je stariji više od 40 godina i dokle god je taj postupak legalan znanstvene institucije bi se trebale odrediti na taj način da on bude dostupan, rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!