Mireli su tri bolnice odbile zahtjev za prekidom trudnoće, pomoć je zatražila u Sloveniji

05.05.2022.

19:48

Autor: Lucija Judnić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Mirela Čavajda

Mirela Čavajda

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Mirela Čavajda, trudnica kojoj su liječnici odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. tjednu unatoč tome što je bebi otkriven tumor na mozgu, jutros je primljena na konzultacije u kliničkoj bolnici Merkur. U međuvremenu donešena je i prvostupanjska odluka o prekidu trudnoće, a njen slučaj izazvao je lavinu rekacija i podijelio mišljenje struke.

Ti si rat - granica između dvije zemlje, usputna žrtva, paradoks koji spaja ono dvoje, ali ih i razdvaja, napisala je poznata književnica o djetetu, a savršeno se uklapa u slučaj Mirele Čavajde. Upravo njemu, njezinu djetetu otkriven je zloćudni tumor na mozgu, a željeni prekid trudnoće postao predmet spora.

- Prvo mi nitko uopće nije rekao da bi mi se tu mogao zakonski dati da mi se radi prekid trudnoće, a kamoli da je netko išao sa mnom razgovarati, da me bar netko pozvao u nekakvu zasebnu prostoriju, da je neki tim liječnika došao, da je došao psiholog, da su mi se dale neke opcije znači aposlutno ništa nisam dobila osim sretno, kaže Mirela Čavajda. 

Uz podršku odvjetnice u četiri bolnice šalje zahtjev da se osnuje komisija koja bi mogla odlučiti o prekidu trudnoće, i to na temelju zakona iz 1978.

- Ako iz medicinske dokumetacije proizlazi da će se dijete roditi sa teškim fizičkim ili duševnim malformacijama, kao što je u konrektnom predmetu slučaj, kada se može to učiniti i nakon 10-og tjedna od začeča, rekla je Vanja Jurić, odvjetnica.

- Ja ovo ne smatram pobačajem, to za mene nije dobra riječ. Čitam što pišu mediji, to je jednostavno prekid života koji neće imati smisla dalje ni za mene ni za njega, kaže Mirela. 

Međutim, liječnici u tri zagrebačke bolnice zahtijev odbijaju. Predstojnik Klinike za ženske bolesti objašnjava da u ovom slučaju više nije riječ o pobačaju nego o porođaju. Granica između pobačaja i porođaja je 22. tjedan trudnoće.

- To znači da ona rođena ispod 22 tjedna trudnoće nemaju šansu za preživjeti, a djeca rođena iznad te granice imaju. Koliko sam vidio iz nalaza, ovo dijete ima kilu i sto grama i oko 27 tjedana trudnoća je u pitanju, tako da ukoliko bi se inducirao privremeni porođaj to bi se dijete sa velikom vjerojatnošću rodilo živio, rekao je Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti.

Na Svetom Duhu pak zaključuju: postoji medicinska indikacija za prekid trudnoće. I dodaju da za to nemaju osoblja, ali da će na tome raditi nova uprava.

"Moramo napomenuti da se u ovom konkretnom slučaju ne bi radilo o klasičnom pobačaju, niti je u neobavljanju zahvata tek riječ o prizivu savjesti, nego se radi o tome da u Kliničkoj bolnici 'Sveti Duh' nažalost nema stručnjaka koji su educirani za izvođenje fetocida, koji je prvi korak u postupku prekida trudnoće nakon 22. tjedna starosti ploda", stoji u priopćenju Ureda ravnateljice Kliničke bolnice "Sveti Duh".

- Malo mi je čudno to priopćenje bolnice "Sveti duh" pogotovo što je njihovo prvostupanjsko povjerenstvo jučer odbilo zahtjev za prekid trudnoće, a što se tiče kapaciteta "Svetog duha" oni imaju vrhunske stručnjake koji mogu napraviti bilo kakve zahvate iz ginekologije i porodništva, rekao je profesor Orešković. 

A upravo takav zahvat Mireli je odobren u Sloveniji - gdje će ga, ne uspije li ovdje, obaviti sljedeći utorak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!