Zagreb: Skupštinska oporba napustila sjednicu, rad nastavljen

30.09.2021.

21:12

Autor: Hina/HRT/D.S.

Sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba

Sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba

Foto: Robet Anic / PIXSELL

Oporba zagrebačke Gradske skupštine večeras je napustila skupštinsku sjednicu u trenutku kada je na dnevni red došlo izvješće o poslovanju Zagrebačkog holdinga zbog toga što nitko od članova Uprave Holdinga nije došao kako bi zastupnicima podnio to izvješće.

- Prvi puta u povijesti kod točke koja je trebala biti izvješće o radu Zagrebačkog holdinga u proteklom razdoblju se nitko od članova Uprave Zagrebačkog holdinga nije pojavio kako bi podnio to izvješće. To smo shvatili kao izrazito nepoštivanje institucije Gradske skupštine i gradskih zastupnika, izjavio je Hini HDZ-ov potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Mislav Herman.

Istaknuo je da je na poziv Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a 4. sjednicu Gradske skupštine večeras napustila cjelokupna oporba, a to je potvrdio predsjednik Kluba gradskih zastupnika Domovinskog pokreta i Zelene liste Slaven Dobrović.

Gradski zastupnik HDZ-a Davor Filipović rekao je i kako je gradonačelnik Tomašević "pokazao vidnu nervozu" kad su mu postavili pitanja zašto nema članova Uprave Holdinga, a Herman je ustvrdio da je to stoga što su, prema njihovim informacijama, predsjednik i član Uprave Zagrebačkog holdinga Nikola Vuković i Ante Samodol dali ostavke.

No, dodao je, gradonačelnik Tomašević to je opovrgnuo i rekao da su razlog njihova nedolaska na sjednicu važniji poslovi koji se tiču fuzije Zagrebačkog holdinga s tvrtkama o kojima su zastupnici danas glasovali.

Gradska skupština je ranije danas prihvatila prijedlog o davanju prethodne suglasnosti Zagrebačkom holdingu za statusnu promjenu pripajanja trgovačkih društava CENTAR i AGM, te za statusnu promjenu pripajanja trgovačkog društva Zagrebačka stanogradnja trgovačkom društvu Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo.

Herman je se upitao je li im Tomašević zabranio da nastupaju i dodao da su Vuković i Samodol dva člana zbog kojih je gradonačelnik i predmet istrage Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa zato što su imenovani na početku mandata gradonačelnika na nezakonit način, mimo odluke Gradske skupštine.

Nagrada Luka Ritz - Maji Kovačić i Katarini Kušt

Nakon odlaska oporbe, Gradska skupština je nastavila raditi - izvješća za prošlu godinu Zagrebačkog holdinga, ZET-a i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom nije prihvatila, a prihvatila je izvješća Zagrebačkog velesajma i Zagrebačkog inovacijskog centra.

Gradski zastupnici su dali suglasnost o sklapanju sporazuma za sudjelovanje Grada Zagreba u obnovi Gradskog kazališta Gavella, Umjetničkog paviljona, zgrade Kurije Zagrebačkog Kaptola (danas Muzej Prigorja) i zgrade Biskupske ubožnice (danas Ustanova Zagreb film), a podržali su i dodatno financiranje obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Odlučili su i da se Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost ove godine dodijeli Maji Kovačić, učenici Osnovne škole Kustošija i Katarini Kušt, učenici Srednje škole - Centra za odgoj i obrazovanje.

Na sjednici nije prošao prijedlog Trpimira Goluže iz Kluba gradskih zastupnika Mosta za pokretanje postupka izrade novog Prostornog plana Grada Zagreba.

Za vršiteljicu dužnosti ravnatelja Centra mladih Ribnjak Gradska skupština je odlučila imenovati Nensi Atanasov Premelč.

Prihvaćeno je i da se predstavnik Grada Zagreba Mladen Čutura, na osobni zahtjev, razriješi dužnosti člana Kazališnog vijeća HNK te da se umjesto njega imenuje Agata Juniku.

Također, da se predstavnici Grada Zagreba Drago Topolovac, Kostadinka Velkovska i Zijad Gračić razriješe dužnosti članova Kazališnog vijeća "Gavelle", a umjesto njih imenuju Nina Gojić, Ksenija Zec i Pavlica Bajsić.

Gradska skupština suglasna s izgradnjom sortirnice otpada

Zagrebačka Gradska skupština dala je suglasnost za sklapanje ugovora o financiranju uređenja građevinskog zemljišta za izgradnju pristupne prometnice, servisne ceste uz budući objekt Sortirnice otpada, na zemljištu Diokija. 

Zagrebački centar za gospodarenje otpadom planira izgradnju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada Grada Zagreba na Žitnjaku. Sortirnica je namijenjena, ovisno o vrsti otpada, sortiranju razvrstanog i pročišćenog, odvojeno prikupljenog otpada, čime se povećava njegova kvaliteta i tržišna vrijednost.


Sortirat će se i pročišćavati odvojeno sakupljeni papir i karton, plastika, metali i tekstil. 


Odvojeno prikupljeni otpad će se nakon sortiranja predavati ovlaštenim tvrtkama za recikliranje, odnosno obradu čime će se doprinijeti postizanju ciljeva gospodarenja otpadom iz Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske. 


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da je situacija sada takva da se na javnim nabavama i natječajima plaćaju nevjerojatno veliki novci privatnim poduzećima da odvoze plastiku, umjesto da se to sortira na razne vrste plastike i prodaje na tržištu. 


Uz to, Nacionalni plan oporavka i otpornosti i EU novac bit će kratko vrijeme dostupan, dodao je.


Tomašević je poručio kako želi osigurati otvorenima sve moguće opcije i da se ne prepusti novac iz EU fondova za postrojenja, a jedna od tih opcija jest da se naprave pristupne ceste za to postrojenje. 


Na tvrdnju predsjednika Kluba gradskih zastupnika Domovinskog pokreta i Zelene liste Slavena Dobrovića da Zagreb već ima jednu lokacijsku dozvolu za sortirnicu, i to daleko jednostavniju i bolje pozicioniranu, pored Jakuševca gdje ne treba graditi pristupne ceste, Tomašević je odgovorio da će provjeriti i tu opciju iako je, koliko zna, lokacijska dozvola istekla, a ta sortirnica i nije bila za odvojeni otpad u kućanstvima nego za miješani komunalni otpad. 


- Želim sve opcije provjeriti, prije nego što predložim odluku, dodao je i naveo da je sortirnica i projekt na zemljištu Diokija vrijedan 380 milijuna kuna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!