12:01 / 24.02.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Grbin (SDP): Pripremiti se na prijem izbjeglica i humanitarnu pomoć Ukrajini

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Čelnik SDP-a Peđa Grbin danas je apelirao na solidarnost s ruskom agresijom izloženom Ukrajinom, premijera je pozvao da Sabor izvijesti o dogovoru EU te ustvrdio da se Hrvatska mora pripremiti na prijem izbjeglica i osiguranje humanitarne pomoći za Ukrajinu.


- Izražavam solidarnost s ukrajinskim narodom i Ukrajinom koja je danas izložena ruskoj agresiji i koju treba najoštrije osuditi. Mi iz Hrvatske, koji smo svjedočili ratu na svojem teritoriju, najbolje znamo koliko je u ovom trenutku teško Ukrajinkama i Ukrajincima i zato naša srca moraju biti s njima, rekao je Grbin novinarima u Saboru.

Naglasio je da se Hrvatska mora pripremiti i na mogući prijem izbjeglica iz te zemlje i osigurati im pomoć koja će joj, izrazio je bojazan, biti potrebna.

Istaknuo je da Hrvatska mora djelovati u suglasnosti s partnerima u NATO-u i EU, da je ovo i trenutak u kojem se treba sastati i Vijeće za nacionalnu sigurnost kako bi se procijenila sigurnosna posljedica ovoga za Hrvatsku, zbog okruženja u kojem živimo.

- Pozivam i predsjednika Vlade da nakon povratka iz Bruxellesa sa sjednice Europskog vijeća prvo pozove parlamentarne stranke, a nakon toga obavijesti i Hrvatski sabor o onome što je EU dogovorila, kao i o posljedicama koje će ovaj rat imati za Hrvatsku, ekonomskima i svima drugima jer se za te posljedice moramo početi pripremati već danas, poručio je.

Grbin: O eskalaciji samo onaj onaj koji je pokrenuo ovaj suludi rat

Na pitanje očekuje li daljnju eskalaciju rata, Grbin je naveo da na to može odgovoriti samo "onaj koji je pokrenuo ovaj suludi rat", dodavši da se zato moramo pripremati i djelovati u suradnji s partnerima iz EU i NATO-a kako bi zajedno osigurali sigurnost za naše sugrađanke i sugrađane.

Upitan kakvu reakciju predsjednika Republike Zorana Milanovića očekuje s obzirom na njegove stavove koji su u koliziji s većinom međunarodne zajednice, izrazio je uvjerenje da njegova reakcija neće biti različita od svih drugih koje dolaze iz EU i NATO-a, "zato što mi u Hrvatskoj jako dobro znamo što je rat, agresija i posezanje za našim teritorijem i kakve je žrtve to izazvalo".

- Upravo zbog toga, još jednom pozivam na solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom i na osudu agresije na tu zemlju, istaknuo je predsjednik SDP-a.

Mrak Taritaš: EU mora zaštititi Ukrajince braneći sigurnost svih Europljana

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš izrazila je iskrenu nadu da će ruska agresija stati prije nego se dogodi humanitarna katastrofa u srcu Europe.

- I sada mora jedinstveno iskoristiti sve moguće diplomatske mjere da zaustavi agresiju i zaštiti građane Ukrajine, istovremeno braneći mir i sigurnost svih Europljana. Vrijednosti oko kojih smo se u Europi okupili sada su na teškom testu, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!