Grbin: Možemo su odabrali svoj put, mi ćemo dalje po svojem

28.06.2023.

Zadnja izmjena 21:41

Autor: T.V./Dnevnik/HRT/Hina

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Foto: HTV / HRT

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirao je odluku Možemo! o samostalnom izlasku na izbore. Odbacio je prijedlog te stranke o takozvanoj točkastoj koaliciji, odnosno o koaliranju tih dviju stranaka u pojedinim izbornim jedinicama.

- Možemo su odabrali svoj put. I za taj put ocjenu, a onda i cijenu naplatit će im birači, pozitivnu ili negativnu. Mi ćemo dalje po svojem. I dalje ćemo predstavljati građanima ono što smatramo da je ključno za njihov život. Od borbe za standard pa nadalje. I da, prije nego što me uopće to pitate, da li mislim da su stavili interes svoje stranke ispred interesa građana? Da, mislim. I to tako djeluje. Ali opet, to je njihovo pravo. I je li ova moja ocjena bila ispravna ili ne? U konačnici, reći će birači, građani ove zemlje, ljudi Hrvatske na izboru, poručio je Grbin. 

Naglasio je da je SDP od početka godine u kampanji; "i predstavljamo svoje politike i ono što mislimo da je dobro za Hrvatsku zato što mislimo da se Hrvatskom ne upravlja dobro i vodi je kriminalna organizacija koja uopće ne mari za građane", rekao je Grbin na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva.

Za 'točkastu koaliciju' koju predlaže Možemo! ne mislimo da je to dobro rješenje u ovom trenutku, i način na koji je predstavljen i formuliran nije nešto što nam je prihvatljivo, a ako dođe novi prijedlog, legitimno je da taj prijedlog barem razmotriš prije nego što odlučiš, dodao je Grbin.

Grčić: Procjena Možemo je pogrešna ako želi maknuti HDZ s vlasti


Na sastanku je bio i Branko Grčić, koji je gostovao u središnjem Dnevniku HTV-a. Rekao je da smatra kako je procjena Možemo pogrešna ako želi maknuti HDZ s vlasti.

- Danas je obavljena rasprava o onome što se dogodilo ovih dva dana. Mi smo svjesni da smo najjača opozicijska stranka i onako kako smo se ponašali u povijesti, a to znači da smo uvijek kao takvi pokušavali okupljati ljude oko sebe, stranke i njihove članove, tako smo napravili i ovaj put, dakle, razgovarali smo o mogućoj suradnji. Možemo je donio takvu odluku kako je donio. To je njihova odluka. Oni snose sve konzekvence takve odluke i dobre i loše. Ako mene osobno pitate, po meni je to pogrešna procjena. Ako su stvarno, iskreno željeli da se vlast u Hrvatskoj na idućim izborima mijenja, poručio je Branko Grčić.

Kaže kako SDP nije pod nikakvim pritiskom.

- Mi smo svoju kampanju započeli lagano, ja bih rekao predkampanju. Izlažemo određene programe o stanovanju, o besplatnim vrtićima, potrebi da se povećaju mirovine, plaće i ostalo, navodi Grčić. 

Smatra da će Možemo snositi određene konzekvence od svojih i svih ostalih birača na koje eventualno računaju.

- Dakle, to je moguće da će biti dobro za njih, a moguće da će biti loše. To ćemo vidjeti tek kad budu izbori, dodao je.

Ističe kako suradnja s Možemo nije pukla zbog nekog određenog razloga. 

- Njima je ostavljeno na volju, njihovim organima, da tako kažem, da razmotre tu inicijativu i da donesu odluku. Oni su tu odluku donijeli i nema nikakve panike, nema nikakve frke, da tako kažem. Dakle, to je jedan normalni proces, no ono što upada svima u oči - ako vam novinski naslovi, ako vam analitičari kažu da jedini tko je profitirao iz ove situacije je HDZ, onda nešto tu zaista ne štima, ustvrdio je Grčić dodavši da očigledno neće doći do onog učinka za koji su oni procijenili da bi bio kada bi se okupila šira koalicija na strani centra i ljevice i kada bi kao takvi nastupili zajedno. 

Dio javnosti špekulira da je do pucanja suradnje s Možemo došlo zbog toga što je njima Peđa Garbini nije prihvatljiv kao premijerski kandidat. 

- To su špekulacije, poručio je Grčić.

Ističe kako je SDP-u stranka Možemo - konkurencija.

- Vidite, ja opet kažem, i vrlo jasno to treba reći. Nama je stranka Možemo konkurent, konkurent na ljevici. Oni su definitivno, kad su se pojavili, uzeli jedan dio onog biračkog tijela koje je nama bilo sklono. I tu ne treba uopće imati dilemu. Dakle, tako ćemo se ponašati prema njima i u ovom narednom izbornom ciklusu, ali to ne znači da mi nismo srodni po svemu. Dakle, pripadamo jednoj lijevoj i centrističkoj opciji koja jedina ima šanse u ovoj državi mijenjati vlast i učiniti sve je dobro za građane, rekao je Grčić dodavši da kako će sigurno biti razgovora s pojedincima ili strankama.

- Hoće li tu doći do određenih poveznica, znat će se kad za to bude vrijeme. Zaista to nije sada u prvom planu, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!