Reakcije u Saboru na odluku stranke Možemo!

28.06.2023.

Zadnja izmjena 19:10

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

Reakcije u Saboru

Reakcije u Saboru

Foto: HTV / HRT

U Saboru se nižu reakcije nakon jučerašnje odluke stranke Možemo! da će na sljedeće parlamentarne izbore izaći samostalno. 


Iz Sabora se za Dnevnik javio Šime Vičević te kazao kako su stali jutros pred mikrofone kako zastupnici stranke Možemo, tako i oni iz SDP-a.

Napomenuo je da SDP u 17 sati ima sjednicu predsjedništva, pa će se nakon toga čuti i službeno stajalište stranke. 

- Reakcija je bilo i iz vladajućih redova, primjerice Hrvoje Zekanović u sabornicu je donio košaricu, kazavši da je stranka Možemo jučer dala košaricu upravo Peđi Grbinu, govori Vičević.

Još jučer čuli smo da se spominjala mogućnost takozvane točkaste suradnje. 

Danas primjerice SDP-ov Mišel Jakšić poručuje da SDP neće klečati ni pred kim, dok iz stranke Možemo kažu da su otvoreni za eventualnu predizbornu suradnju u pojedinim izbornim jedinicama, što bi upravo podrazumijevalo točkastu suradnju. 

- Nakon jučerašnje odluke stranke Možemo, otvorilo se i pitanje fragmentiranosti lijeve političke scene, kako to uostalom utječe i na birače koji biraju stranke na lijevom spektru, istaknuo je Vičević. 

- Moj osobni stav je da te točkaste koalicije, ne vidim što bi nam trebale donijeti, osim da sad mi nekoga spašavamo tamo gdje ne može proći prag, rekao je Mišel Jakšić, Klub zastupnika SDP-a.

-Taj proces rascjepljivanja, gubitka nacionalnih parlamentarnih izbora, sad da nalijepimo etiketu i velimo za sve je kriv Peđa Grbin, mislim da bi bilo totalno ne fer, dodao je. 

- U narednom periodu do izbora, razmatrat će se da se eventualno u pojedinim, manjem broju izbornih jedinica, ako je procjena lokalnih grupa takva, da postoji sinergija, izađe u nekim predizbornim kombinacijama, koje u tom slučaju, ako naši partneri, dakle SDP, budu tako razmišljali, uključuje naravno i SDP, govori Ivana Kekin, Klub zastupnika Možemo!.

- Je li trebalo ili nije trebalo, često se priča o matematici, koja matematika će dovesti do rezultata. Ja mislim da na kraju krajeva ćemo vidjeti sljedeće godine jesmo li ostvarili taj cilj, istaknula je Marijana Puljak, Centar.

- Vidjet ćemo kako će ove političke odluke pojedinih stranaka, koje su autonomne i oni na njih imaju pravo i u to im uopće ne ulazimo, imati odjeka na političku scenu u Republici Hrvatskoj. Naša postavka je da je potrebno okupljanje, naglasila je Ivana Posavec Krivec, Socijaldemokrati.

Opcija s Mostom nije bila u igri.

- Kod nas postizborna koalicija dolazi u obzir samo sa strankama od centra na lijevo i ni milimetra desno, rekla je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika Možemo!.

Gdje također nema jedinstva. U Mostu uvjereni stranke lijevog spektra nisu konkurenti HDZ-u. 

-Uvjereni smo da će naš kandidat biti taj koji će biti glavna konkurencija ovom kompromitiranom HDZ-u i Andreju Plenkoviću. Postoji mogućnost po pojedinim izbornim jedinicama s vrijednosno sličnim manjim političkim opcijamakazao je Nikola Grmoja, Klub zastupnika Mosta. 

Poput suverenista, ali ne i Domovinskog pokreta, koji se upravo s njima vidio u koaliciji. 

- Imamo dogovoreno nekoliko nezavisnih pojedinaca, lista, lokalnih stranaka i razgovori su u tijeku s demokratskim HSS-om i HSP-om za sada, rekao je Ivan Penava, Klub zastupnika Domovinskog pokreta. 

Čija je matematika točna, pokazat će na kraju izbori do kojih je još godinu dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!