Grlić Radman: Milanović se ponaša kao milicajac ’45. i politički šteti Hrvatskoj

03.05.2022.

15:28

Autor: I.Z./HRT

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka parlamentarne većine u Banskim dvorima kazao je da su na sastanku novi ministri predstavili prioritete u svojim resorima. Vladajuća većina dotaknula se aktualnih tema, posebice situacije u Ukrajini. Jedna od tema razgovara vladajuće koalicije bila je i porast cijene energenata, kao i stanje u gospodarstvu i poljoprivredi. Ministar vanjskih i europskih poslova rekao je da predsjednikovi istupi ne pomažu Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Osvrnuo se i na Milanovićeve izjave o ulasku Finske i Švedske u NATO. 

"Parlamentarna većina podržava pristup Finske i Švedske u NATO savez"

Hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković sutra će sudjelovati na konferenciji u Varšavi, gdje će Hrvatska potvrditi svoju spremnost pomoći Ukrajini.

Parlamentarna većina također je razgovarala i o pristupanju Finske i Švedske u NATO savez, te su podržali pridruživanje tih zemalja u Sjevernoatlantski pakt. 

- Naravno, kada ta tema dođe na dnevni red Sabora u smislu ratifikacije sporazuma, procedura je jednostavna, naglasio je ministar Grlić Radman.

Dodao je kako Hrvatska prepoznaje važnost Finske i Švedske kao visokorazvijenih zemalja kada je u pitanju vladavina prava i demokracija.

- Mislim da će njihovo članstvo u NATO savezu doprinijeti jačanju naše obrane i sigurnosti, poručio je.

"Milanović se ponaša kao milicajac ’45."

Ministar vanjskih poslova osvrnuo se na izjave predsjednika Republike Zoran Milanovića o pristupanju Finske i Švedske NATO-u.

- Ponovno smo čuli teze koje je iznio predsjednik države da treba staviti veto na širenje NATO-a. Naravno da te teze nanose štetu Hrvatskoj, sramote nas i dovode u izravnu vezu pitanje rješavanja pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini i štete i njima. Začuđeni smo i zgroženi rječnikom. Izdajnik se rijetko može čuti u vokabularu demokratskih zemalja. To se moglo se čuti ’45 godine kad su svi hrvatski patrioti bili izdajnici. Moglo se čuti i da će on progoniti kao đavao grešnu dušu. Nečuveno je da će on progoniti legalno i legitimno izabrana zastupnike u Hrvatskom saboru. To nam nanosi strašno veliku štetu. Predsjednik se ponaša kao milicajac ’45. kad je istjerivao ljude iz crkve i progonio ih samo zato što su vjernici. Stvara se percepcija Hrvatske kao incidentne države, poručio je Grlić Radman.

Naglasio je kako se predsjednik Milanović sada nudi kao spasitelj Hrvata u Bosni Hercegovini, a otkrio ih je tek prije godinu dana.

"Milanović relativizira situaciju u Ukrajini"

Grlić Radman istaknuo je kako Milanović relativizira situaciju u Ukrajini. Ministar je naglasio kako predsjednik Republike Hrvatske ima proruske stavove, jer je cijeli svijet optužio brutalnu rusku agresiju, a on još uvijek podržava Rusiju.

- Ja poštujem instituciju Predsjednika države, ali on radi nepopravljivu štetu, a mi moramo svaki dan peglati ono što je on izgovorio, kazao je ministar vanjskih i europskih poslova.  

"Račanova vlada radila je sve protivno interesima Hrvata u Bosni i Hercegovini"

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da predsjednikovi istupi ne pomažu Hrvatima u Bosni i Hercegovini te da vladajući imaju drugi put, strpljiviji i da je njihov put dugačak.

Naglasio je da je to napravila Milanovićeva vlada, danas bismo imali promijenjen izborni zakon.

- Mi sada baš zbog tog nerada i ignoriranja nemamo izborni zakon, istaknuo je Grlić Radman.

Naglasio je i kako je Račanova vlada 2000. godine radila sve protivno interesima Hrvata u Bosni i Hercegovini. 

"Predsjednik jedino može napraviti show"

Grlić Radman osvrnuo se i na veto Milanovića na članstvo Švedske i Finske u NATO savez.

- Svi su začuđeni može li Hrvatska uopće uložiti veto. Prema tome, na proceduralnoj razini, predsjednik jedino može napraviti show, poručio je ministar vanjskih i europskih poslova.  

" Možda bi se predsjednik trebao zabrinuti"

Dmitrij Medvedev
, bivši ruski premijer i predsjednik, a danas dopredsjednik Vijeća za nacionalnu sigurnost, upozorio je da uskoro prijeti odmazda Kijeva hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću zbog njegovih stavova i izjava o Ukrajini i Rusiji.

Grlić Radman naglasio je kako ne zna treba li se zabrinuti zbog takvih izjava.

- Možda bi se predsjednik trebao zabrinuti, mene ne zabrinjava, poručio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!