Grlić Radman za Dnevnik o ruskom cjepivu: Kriteriji učinkovitost i sigurnost

05.02.2021.

19:31

Autor: P.F./Dnevnik/IMS/HRT

Gordan Grlić Radman u Dnevniku o IGP-u

Gordan Grlić Radman u Dnevniku o IGP-u

Foto: Dnevnik / HRT

- Ovo je povijesni čin. Veliki je to uspjeh Plenkovićeve Vlade, saborskih zastupnika, cijele Hrvatske. Ribari čekaju 30 godina na proglašenje IGP-a. Treba imati u vidi činjenicu da je to strateški interes RH prema moru na koje je hrvatski narod vezan, rekao je u Dnevniku HTV-a ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirajući zašto smo proglasili isključivi gospodarski pojas tek sada nakon što je to sa svoje strane inicirala Italija, dok su na potrebu proglašavanja gospodarskog pojasa mnogi upozoravali godinama.
- Treba gledati činjenicu da je Jadranskom more, koje ima intenzivni promet i poluzatvoreno je, zapravo ekološki ranjivo. Stoga je potreban integrativni pristup oko zaštite okoliša, sprječavanja rizika i osiguranja održivog razvoja. Treba voditi i računa o tome koliko nam je važno plavo gospodarstvo. Razlika između ZERP-a i IGP je ta što je IGP bolji format i u stanovitom smislu uređeniji pristup u reguliranju odnosa obalnih država, rekao je Grlić Radman.

- Duže vrijeme već i kroz ZERP provodimo zaštitu Jadrana. Čekali smo i razgovarali sa susjedima kako bismo podigli razinu zaštite Jadrana. Italija i Hrvatska uključile su i Sloveniju, iako nismo trebali, kako bismo zajednički unaprijedili upravljačka prava i kako bismo radili na zaštiti Jadrana i dodatnoj mogućnosti iskorištavanja resursa, rekao je Grlić Radman.

Potvrdio je kako ribari iz trećih zemalja, onih koje nisu članice EU, više ne mogu izlovljavati ribu.

Komentirao je dolazak talijanskih ribarica u izlov u naš dio Jadrana.

- Jadransko more je zajednička ribarstvena politika. Podići ćemo pravnu zaštitu očuvanja okoliša i ribljeg fonda. Zajednički smo se dogovorili oko zaštite Jabučke kotline, odnosno dubokomorskih staništa. To ćemo činiti i za najugroženije zone: plitka područja - sjeverni Jadran, ribi list kao najugroženijoj ribljoj vrsti, rekao je ministar.

Inače, u burnom danu u Saboru, zastupnici su pokazali da mogu biti i složni. Odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa usvojili su jednoglasno. Svih 141 zastupnik koji su bili u Sabornici glasovali su za usvajanje IGP-a.

O isporuci cjepiva protiv covida-19 i covid putovnicama

Ministar Grlić Radman komentirao je i nedostatnu isporuku cjepiva protiv covida-19 Europskoj uniji.

- Europska komisija ima legitimitet da upravlja i krizom u nabavi cjepiva. Isporučitelji se moraju pridržavati potpisanog ugovora. Europska komisija na tome radi i ministar zdravstva Vili Beroš je već rekao da je kod cjepiva najvažnija učinkovitost i sigurnost. Mi se ne možemo osloniti na nesigurna cjepiva. I Kina i Rusija imaju pravo aplicirati europskoj regulatornoj agenciji za lijekove EMA-i, objasnio je Grlić Radman.

Nije otklonio mogućnost da će nam stići i rusko cjepivo.

Na kraju je odgovorio na pitanje o covid putovnicama.

- Ono što je jako važno je da moramo imati dovoljno cjepiva. Ritam donošenja odluka mora pratiti dolazak cjepiva na tržište. Ne želimo nikakvu diskriminaciju, sva etička i pravna pitanja moraju biti funkcionalna. Slijedit ćemo zajednička pravila jer moramo biti solidarni. Hrvatska je turistička zemlja i nama su važni turisti, ali ako ne bude cjepiva, a mladi ljudi dolaze na kraju za cijepljenje, slijedit ćemo zajedničku politiku u tome smjeru. Optimisti smo, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!