Hajdaš Dončić: Od SOA-e smo tražili izvješće o slučajevima paleži automobila

13.04.2023.

14:17

Autor: HRT/V.G./Hina

Siniša Hajdaš Dončić

Siniša Hajdaš Dončić

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić (SDP) kazao je u četvrtak da je to tijelo odlučilo zatražiti izvješće SOA-e o recentnim slučajevima paleži automobila u Osijeku, Splitu i na Cresu kako bi se utvrdilo je li riječ o privatnim obračunima ili nečem širem.


Riječ je o apsolutnoj ugrozi sigurnosti i poslali smo službeni upit Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) da izvijesti Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost o paleži. Ako se pokaže da je u slučajevima paljenja automobila riječ o privatnim obračunima, i to je apsolutno nedopustivo jer stvara nesigurnost, a s obzirom na nedavne slučajeve, ispada da Hrvatsko generalno nije sigurna zemlja, rekao je Hajdaš Dončić nakon sjednice Odbora.

Zato smo, naglasio je, od SOA-e tražili izvješće kako bismo vidjeli što zapravo stoji iza toga, je li riječ o privatnim obračunima ili je u pitanju nešto šire.

Nikola Grmoja (Most) na početku sjednice Odbora pokušao je inicirati sazivanje zajedničke sjednice Odbora i Antikorupcijskog vijeća oko Dekanića i pokušaja policijskog zataškavanja njegove nesreće.

Mislim da je to usko povezano sa slučajevima paleži automobila sutkinje, policajaca i zaposlenika Državnog inspektorata jer, kako je rekao, imamo opće nepovjerenje u institucije koje nije slučajno.

- Nije riječ samo o dojmu jer je u slučaju uhićenog vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića sasvim jasno da je dio pritvorenih policijskih službenika sudjelovao u prikrivanju županove prometne nesreće, ocijenio je.

Grmoja kaže da je samo slučaj paleži automobila sutkinje bio privatni obračun i policija tvrdi da nema veze s njezinim poslom, dok se za ostale još uvijek ne zna i imamo eskalaciju takvih djela.

Hajdaš Dončić je dodao da je Odbor dobio i izvješće MUP-a o slučaju Dekanić, međutim, naglašava, u njemu nedostaju dva datuma pa su zatražili dodatno izvješće.

Policija je u skladu sa svojim internim propisima, nakon nalaza njihove unutarnje kontrole, mogla disciplinski kazniti određene službenike, a oni su čekali godinu dana, pojasnio je dodatni zahtjev Odbora.

Ako ova druga dopuna ne bude odgovarala datumima koji su trebali biti napisani u izvješću, najavio je, onda ću definitivno tražiti tematsku sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost oko Dekanića i prometne nesreće jer zajednička sjednica Antikorupcijskog vijeća i Odbora na Odboru nije prošla budući da su vladajući glasali protiv njezina sazivanja.

Malenica: Vladajući primjereno reagirali na palež automobila sutkinje


Ministar pravosuđa Ivan Malenica izjavio je u četvrtak da su vladajući primjereno reagirali i osudili slučaj paleži automobila sutkinje u Osijeku, da interesne skupine ne rade nikakav pritisak na njega i da vladajući ne rade pritisak na Državno odvjetništvo.


Komentirajući situaciju vezanu za palež više automobila vezanih za službene osobe, uključujući i sutkinju u Osijeku, Malenica je novinarima u Hrvatskom saboru rekao da su taj incident javno osudili premijer u utorak i on tijekom saborske rasprave te potom priopćenjem.

- Mislim da smo kao dužnosnici i izvršna vlast primjereno reagirali i osudili taj događaj, a policija je u kratkom roku pronašla počinitelja. Kako je glavni ravnatelj policije utvrdio, događaj nije vezan uz rad same sutkinje.

Vjeruje da je to bio izolirani incident, ali će svakako kao izvršna vlast raditi na tome da suci, državni odvjetnici, policajci i državni inspektori mogu neometano raditi svoj posao.

Na pitanje kako to da incident koji djeluje kao mafijaški obračun, ali i više sličnih situacija koje su se zaredale u nekoliko dana, njemu i dalje izgledaju kao izolirani slučaj, Malenica je odgovorio kako ne bi ulazio u konkretne događaje jer policija provodi istragu i utvrđuje što se dogodilo.

- Svakako da ove scene, pogotovo u Splitu prije neki dan, nisu ugodne i vjerujem da će policija kroz istragu utvrditi što se dogodilo i pronaći počinitelje atentata. Ali ova situaciju u Osijeku i brza reakcija policije pokazuje da sustav funkcionira, ustvrdio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!