Oporba proziva Tomaševića zbog ravnateljice KB-a Sveti Duh

22.05.2023.

12:15

Autor: M.M./Hina/HRT

Nenad Predovan i Mislav Herman

Nenad Predovan i Mislav Herman

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman izjavio je u ponedjeljak da je njihov klub u gradskoj Skupštini zatečen neistinama i manipulacijama koje je oko slučaja vezanog uz patologiju Kliničke bolnice Sveti Duh izgovorila njezina ravnateljica Ana-Marija Šimundić.

Ravnateljica Šimundić je toliko govorila neistine ovih dana da se tome ne može odrediti početak i kraj. Zatečeni smo ovakvim manipulacijama u javnosti i obratima, to je kao da gledamo nekog Jamesa Bonda, rekao je Herman na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine.

Slučaj snimke mrtvih tijela na podu patologije nedavno je aktualiziran objavom dopisa šefa Zavoda za patologiju. Iz njega je vidiljvo da je ravnateljica Šimundić bila upozorena na problem odlaganja tijela pokojnika na podu mrtvačnice, zbog nedostatka kapaciteta, još u srpnju prošle godine.

Međutim, Šimundić je medijima rekla kako tada nije razumjela da postoji akutni problem, ali je brzo nađeno rješenje za proširenje kapaciteta patologije. Nakon unutarnjeg nadzora koji je proveden po objavi snimke u medijima, otkaze su dobili dvoje djelatnika patologije, među kojima i šef zavoda.

Ovaj spektakl sa otkazima napravljen je sa svrhom da nikome više ne bi palo na pamet da ukazuje na bilo kakve nepravilnosti u KB-u Sveti Duh, ustvrdio je Herman.

Stoga HDZ traži da zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević pokrene razrješenje ravnateljice Šimundić, te da se na posao vrate otpušteni djelatnici. Također, zahtijevaju da se ravnateljici Svetog Duha ipak ne uruči Nagrada Grada Zagreba.

Herman je podsjetio da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin zatražio prije nekoliko dana dodatne odgovore oko cijelog slučaja i upitao gdje je stav zagrebačkog SDP-a, sa čijih tri zastupnika Možemo ima većinu u Skupštini.

Osvrnuo se i na rezultat prve polovice mandata zagrebačkog gradonačelnika upozorivši da veliki projekti koji su obećani, poput izgradnje sortirnice i kompostane, kao i veća infrastrukturna poboljšanja, poput produženja tramvajske pruge do Španskog, nisu napravljeni.

Predovan: Tomašević ima gotovo iracionalno povjerenje u Šimundić


Gradski zastupnik Stranke rada i solidarnosti Nenad Predovan prozvao je zagrebačkoga gradonačelnika Tomislava Tomaševića za neodgovornost, jer ima gotovo iracionalno povjerenje u ravnateljicu KB-a Sveti Duh, umjesto da se brine o kvaliteti usluge u bolnici.

- Ispod svake razine je neodgovornost gradonačelnika, umjesto da se brine o kvaliteti usluge u toj bolnici on staje u obranu ravnateljice Ana-Marije Šimundić, rekao je Predovan na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Skupštine. Ocijenio je da Tomašević ravnateljici Šimundić daje gotovo "iracionalno povjerenje".

Najavio je u ime kluba kako će tražiti da se Šimundić ne uruči Nagrada Grada Zagreba, a stranka će u javno savjetovanje uputiti prijedlog da se nagrada Zagrepčanka godine dodjeljuje na dan rođenja Marije Jurić Zagorke.

Naime, na dnevnom redu sjednice je prijedlog SDP-a da se ta nagrada uručuje na Dan žena, za što u Stranci rada i solidarnosti misle da je krivi potez.

SDP je jednostavno vratio stari datum, no čini nam se da je to napravljeno površno. Radi se o nagradi na lokalnoj razini, pa je SDP trebao pronaći datum koji više odgovara našoj sredini, kazao je Predovan ustvrdivši da toj nagradi više odgovora 2. ožujka, Zagorkin rođendan.

Osim toga, upozorio je na katastrofalno stanje u Sportskom savezu Grada Zagreba i apelirao na Tomaševića da se uključi u rješavanje problema.

Sport u Zagrebu odumire, a Tomašević taj problem ignorira. U tom savezu postoji vrlo štetan, paralelni sustav upravljanja, događat će mu se ono što mu se događa u KB Sveti Duh, rekao je Predovan.

Upozorio je na probleme niskih plaća 400-tinjak trenera u tom savezu, zbog čega treneri često moraju raditi dodatne poslove vikendom kako bi osigurali egzistenciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!