19:47 / 31.03.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Herman i Gotovac u Dnevniku o aktualnoj političkoj situaciji u Zagrebu

Viktor Gotovac i Mislav Herman

Viktor Gotovac i Mislav Herman

Foto: Dnevnik / HRT

Aktualnu političku i gospodarsku situaciju u Zagrebu u komentirali su u HTV-ovom središnjem Dnevniku čelni ljudi zagrebačkih organizacija SDP-a i HDZ-a Viktor Gotovac i Mislav Herman. Stav SDP-a je da se gradska plinska infrastruktura ne prodaje. Može li SDP promijeniti mišljenje? Predsjednik zagrebačkog SDP- a Viktor Gotovac rekao je kako su stavovi zagrebačkog SDP-a idejni, politički i na neki način ideološki. Predsjednik HDZ-a Grada Zagreba dr. Mislav Herman naglasio je ako bi prodaja Plinare bila u interesu građana, onda će zagrebački HDZ razmotriti tu mogućnost. 

Gotovac: Vidjet ćemo što je za nas politički mudrije i najvažnije

- O tome smo zauzeli svoj stav u pitanju komunalne infrastrukture, poručio je Gotovac.

U posljednje vrijeme puno se priča o energentima, Gotovac ističe kako bi bilo dobro da građani Zagreba, plin, kao jedan od važnijih energenata, imaju u svojim rukama.

- Ne vidim zašto bi se rješavali toga, naravno, razgovori su u tijeku. U politici nema ultimatuma, jer to uvijek ne vodi dobrom rješenju, dodao je predsjednik zagrebačkog SDP-a.

- Ali postoji stav, postoji ideja, postoji ideologija naše organizacije da to treba ostati građanima grada Zagreba, naglasio je.

Postoje dvije plinare i sada se treba utvrditi stanje i tražiti najbolji scenarij, te će sve to voditi jednom konačnom rješenju.

- Svi mi u politici u konačnici imamo neku političku razliku, mi ćemo se oko 95 pitanja složiti, ali postoji pet koji nas razlikuju. Oko tih pet možemo razgovarati i vidjeti koje je za nas politički mudrije i najvažnije, istaknuo je Gotovac.

 

Herman: Interes građana zagrebačkom HDZ-u je na prvom mjestu

Predsjednik HDZ-a Grada Zagreba dr. Mislav Herman naglasio je ako bi prodaja Plinare bila u interesu građana, onda će zagrebački HDZ razmotriti tu mogućnost.

- Ono što je važno naglasiti da je sve još na nivou špekulacija, još nemamo nikakve službene podatke u smislu nekakve ponude, cijene. Tako kada to dođe na stol, ako dođe na stol, onda ćemo mi o tome razgovarati i tu opciju ćemo razmotriti, poručio je Herman.

- Ta točka mora proći kroz skupštinsku proceduru, pa ćemo onda i glasovati, dodao je.

Interes građana Zagreba zagrebačkom HDZ-u je na prvom mjestu.

- Interes građana grada Zagreba je da plaćaju što jeftiniju cijenu plina, dodao je predsjednik zagrebačkog HDZ-a. 

O otpuštanju radika u Zagrebačkom holdingu

Utvrđivanje viška radnika u Zagrebačkom holdingu rezultiralo je najavom masovnih otkaza. Gotovac je istaknuo kako zagrebački SDP o odluci otpuštanja nije raspravljao.

- Svakako ćemo tražiti da odluka bude zakonita, da se u cijelosti sva prava radnika poštuju. Ako i ima viška radnika, onda se ti radnici trebaju zbrinuti. Insistirat ćemo na zakonitoj proceduri. Nije pitanje efikasnost, pitanje je zakonitost procedure i prava koja radnicima pripadaju. Za nas je tu ključ rješenja i mi ćemo, u svakom slučaju kada to krene, sada mi se čini da su to sve predfaze, koliko sam uspio saznati iz medija, onda ćemo se svakako zainteresirati. Meni je radno pravo struka i upotrijebit ću svoje znanje da procijenim jesmo li na pravom putu ili možda ako postoji neka greška, radimo dodatnu štetu za građane grada Zagreba, poručio je Gotovac.

Za HDZ i oporbu riječ je o političkom revanšizmu.

- Mi u zagrebačkom HDZ-u pomno pratimo situaciju u Zagrebačkom holdingu i ako vidimo da ima bilo kakvih elemenata političkog revanšizma, bilo da se radi o članovima SDP-a, članovima HDZ-a, članovima Stranke rada i solidarnosti, mi ćemo na vrijeme reagirati. Ono što ja mogu sada reći, da je sigurno da ovo kako se sada krenulo sa zbrinjavanjem viškova u Zagrebačkom holdingu nije u skladu s pozitivnim zakonskim propisima u Republici Hrvatskoj, naglasio je Herman.

Dodao je kako je bitno da se nakon restrukturiranja Zagrebačkog holdinga provede sistematizacija. 

Koliko je stabilna vladajuća većina u Zagrebu?

Split ide na izbore, postoji raskol i u Puli, hoće li zagrebački SDP tražiti reviziju sporazuma s koalicijskim partnerom "Možemo"? Koliko je stabilna vladajuća većina u Zagrebu, je li moguć splitski scenarij?

Gotovac je rekao kako svaka vlast ovisi o rezultatima, bilo ona koalicijska ili ne.

- Mi uvijek tražimo rezultate i da se radi za građane. Uvijek ćemo podržavati dobre prijedloge, poručio je.

- Mi ne želimo biti druga, paralelna izvršna vlast, mi želimo biti korektiv i kada stojimo iza nečega, moramo stajati u cijelost, dodao je.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman istaknuo je kako postoje zabrinjavajuće pukotine glede stabilnost vladajuće garniture u Zagrebu.

- Te pukotine su se vidjele onog dana kada je kolega Gotovac preuzeo zagrebački SDP, a posebno su došle do izražaja na prošlotjednoj sjednici Skupštine, kako na "aktualcu" tako i za vrijeme same sjednice, a i na press konferencijama. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati, poručio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!