Zagreb: Kredit od 50 milijuna eura za likvidnost gradskih tvrtki

31.03.2022.

15:25

Autor: HRT/Hina

Skupština

Skupština

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

U tijeku je nova sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Na dnevnom redu su 22 točke, a zanimljivu je raspravu izazvala ona o novom zaduživanju Grada od 50 milijuna eura. Na aktualnom satu u prvom su planu, ponovno, bila otpuštanja u Zagrebačkom holdingu. 



Na aktualnom satu pitanja su se uglavnom odnosila na davno otvorene teme, a najaktualnije je ono o otkazima u Zagrebačkom holdingu.

- Zašto dozvoljavate nezakonito činjenje na najosjetljivijim poslovima kao što su otkazi? , pitao je Nenad Predovan, potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba (BM365).

- Nema više na tom popisu viška, ako govorimo u Zagrebačkom -holdingu d.o.o. niti čistačica niti zaštitara, u svakom slučaju popis je rađen po jasnim objektivnim kriterijima, kako ne bi ispalo da postoji ikakva arbitrarna volja, ili nešto slično, tako da su kriteriji staž, broj uzdržavanih članova obitelji te dob, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik.

Gradski HDZ postavio je pitanje o prebivalištu i boravištu Zdenke Badovinac, nove ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti.

- Gdje stanuje i je li Gradski ured za kulturu izašao u susret za dodjelu stana? Gospođa nije još počela ni obnašati dužnost, a već joj želimo dodijeliti gradski stan na korištenje, rekao je Mario Župan, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba (HDZ).

- Ja ne vidim tu isto nikakav problem da u praksi da netko očito ovdje, a upravlja tako bitnom kulturnom institucijom, da bude jedan od tih, koliko, stotine. Ali to nije niti riješeno niti je ona u posjedu gradskog stana, odgovorio je Tomašević.

Tomašević o plinari: Očuvali smo stabilnost za vrijeme zime, ali više tako ne ide

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević osvrnuo se na stanje u Gradskoj plinari Opskrba, koja je u gubitku od više stotina milijuna kuna, i poručio da se nakon očuvane stabilnosti za vrijeme zimske sezone grijanja traži najmanje loše rješenje jer više tako ne ide.

- Trudili smo se i uspjeli da u vrlo teškoj situaciji s likvidnošću nikome nije obustavljena isporuka plina, u tom slučaju uspjela se očuvati stabilnost energetskog sustava. Međutim, to tako više ne ide pa tražimo druga rješenja, poručio je Tomašević na konferenciji za novinare u pauzi sjednice Gradske skupštine.

Opskrba lani ostvarila više stotina milijuna kuna gubitaka

Gradska plinara Opskrba lani je ostvarila više stotina milijuna kuna gubitaka - što zbog krivice bivše Uprave, što zbog stanja na tržištu plina. Komentirajući tvrdnje zastupnika Trpimira Goluže (Most), koji je izjavio da ima dokumente koji dokazuju kako je u lipnju tekla kupovina plina i prodaja kupcima, pozvao je da se o tome podastru dokazi. Poručio je da će se konkretno rješenje za Opskrbu predstaviti nakon dubinske analize i vrednovanja udjela, što će biti završeno kroz nekoliko mjeseci.

Na pitanje je li realan stečaj Opskrbe, Tomašević je odgovorio da ne želi ići u nikakve uzbune koje se možda neće ni dogoditi. Nije dao konkretne odgovore na pitanja jesu li već pokrenuti razgovori s HEP-om oko potencijalne prodaje Opskrbe i Gradske plinare Zagreb Distribucije, istaknuvši da su sve informacije osjetljive jer su dionice Opskrbe izlistane na Zagrebačkoj burzi.

Tomašević je najavio da će podržati Mostov prijedlog da podnese izvješće o radu Povjerenstva za davanje u zakup površina javne namjene, istaknuvši da je to u interesu gradske vlasti jer je oko toga puno netočnih informacija. Oko 80 posto zahtjeva za terasama riješeno je u potpunosti pozitivno, rekao je dodavši da su s ugostiteljima postigli dogovor kako poštivati vatrogasni razmak od 5,5 metara između terasa ugostiteljskih objekata i zgrada.

SDP nije protiv prodaje Opskrbe, Most traži izvješće

Zagrebački SDP nema ništa protiv prodaje Gradske plinare Opskrba, o čemu se danas raspravlja na Gradskoj skupštini, već se protivi prodaji Distribucije koja je plinska infrastruktura, dok je Most zbog krize plinare zatražio izvješće o poslovanju.

U Zagrebu postoje dvije plinare - Gradska plinara Zagreb i Gradska plinara Zagreb opskrba. Opskrba je trgovac, mi nemamo nikakve probleme s prodajom opskrbe. S time da se s opskrbom čini ono što je najbolje za grad i građane, izjavio je predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac.


Dodao je da se s druge strane SDP sa svoje ideološke pozicije protivi prodaji komunalne plinske infrastrukture, odnosno Gradske plinare Distribucija.

Poručio je da s koalicijskim partnerima o tome komuniciraju, a da im gradska vlast još nije predstavila konkretne prijedloge.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da je Opskrba prošlu godinu završila u minusu od više stotina milijuna kuna, te da se za taj problem pronalazi najmanje loše rješenje.

Zbog toga su pokrenute dubinske analize i Opsrbe i Distribucije, a konkretni prijedlozi bit će predstavljeni nakon toga.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman smatra da je s tvrtkama Gradske plinare treba napraviti ono što je najviše u interesu građana Zagreba, ali da još uvijek ništa konkretno nije na stolu.

Ne znamo koliko plinara košta, hoće li se ići u prodaju jedne ili druge, Opskrbe ili Distribucije, rekao je novinarima.

Most je na sjednicu Gradske skupštine uputio prijedlog o podnošenju izvješća o radu Gradske plinare Opskrba, a zastupnik Trpimir Goluža poručio je da se time žele dobiti objašnjenja za to tko je odgovoran za negativno poslovanje plinare.

Zato tražimo da gradonačelnik izađe pred skupštinu s konkretnim informacijama. Među ostalom, od 10. mjeseca prošle godine traje interna revizija o tome što se u Opskrbi dogodilo, poručio je Goluža.

Istaknuo je i da o cjelokupnom procesu u kojem je Opskrba prvo sklopila ugovor s kupcima po fiksnoj cijeni, a tek potom s dobavljačima po varijabilnoj, postoje određeni dokumenti i zapisnici.

Ja imam neke dokumente koji su vezani za taj slučaj, a u svakom slučaju želim dobiti potpuni uvid, poručio je.

Zastupnik Lovro Marković, također iz Mosta, najavio je kako Most pokreće inicijativu da se oko utvrđivanja viškova u Holdingu održi tematska sjednica Gradske skupštine.

Slaven Dobrović iz Domovinskog pokreta se osvrnuo na rad gradonačelnika u njegovih prvih šest mjeseci mandata poručivši da su se svi gradski problemi pretvorili u krizu vlasti.

Nova gradska uprava nema kapaciteta, nema ljudi, nema viziju, a ne zna niti kako širiti svoje kapacitete, ustvrdio je.

Kredit od 50 milijuna eura za osiguranje likvidnosti

Na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine je novo kratkoročno zaduženje Grada Zagreba od 50 milijuna eura na rok 12 mjeseci kod Europske banke za obnovu i razvoj. Sredstva će se koristiti za osiguranje likvidnosti Holdinga i ZET-a.

- Imamo nejednake obveze u prvoj i drugoj polovici godine, a jednake prihode, objasnio je Tomašević.

Upitan hoće li Holding imati dovoljna sredstva za isplatu otpremnina nakon utvrđivanja viška radnika, odgovorio je da hoće.

- Za otpremnine će biti novca, na to računamo, to je sastavni dio cijele računice i dio plana poslovanja Holdinga za ovu godinu, poručio je Tomašević.

Kredit od 50 milijuna eura za likvidnost gradskih tvrtki

Većina zastupnika zagrebačke Gradske skupštine prihvatila je u četvrtak novo kratkoročno zaduženje grada u iznosu od 50 milijuna eura na rok od 12 mjeseci, a sredstva će ići za poboljšanje likvidnosti tvrtki u gradskom vlasništvu.

Od toga će 30 milijuna eura ići za poboljšanje likvidnosti Zagrebačkog holdinga, a 20 milijuna eura za likvidnost ZET-a. Grad Zagreb se zadužuje na rok od 12 mjeseci kod Europske banke za obnovu i razvoj.

Iako je usvojen, prijedlog je naišao na kritike dijela oporbe, a iz redova HDZ-a gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću zamjerili su što se od početka mandata zadužio za milijardu i 100 milijuna eura.

Tomašević im je odgovorio da se Zagreb zadužuje kako bi pokrio akumulirani dug prethodne vlasti od milijardu i 400 milijuna kuna.

Zastupnici u Gradskoj skupštini prihvatili su izvješća o nenaplaćenim potraživanjima Grada Zagreba za koje je nastupila zastara, čime se nastoji uvesti red u gradske evidencije.

Po podacima Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva, Zagreb u evidenciji bilježi potraživanja koja datiraju još iz 1995. Od tada do 2021. ukupno je s osnove javnih davanja ( komunalni doprinos, komunalna naknada i spomenička renta) utvrđeno da je za 207 milijuna kuna potraživanja nastupila zastara.

Također, evidentirano je 113 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja koja su otišla u zastaru, a odnose se na najamnine, zakupnine, stanarine i naknade za korištenje stanova i poslovnih prostora u vlasništvu grada.

Očito je da naplata potraživanja nije dobro funkcionirala, ocijenio je zastupnik SDP-a Renato Petek dodavši da je takvo nesređeno stanje naslijeđeno od prijašnje vlasti.

Državna revizija konstantno u svojim preporukama traži da se isknjiže nenaplativa potraživanja Grada Zagreba. Mi to prikazujemo kao imovinu, a to je problematično u bilanci jer na taj način varamo financijske institucije, tvrdeći da je imovina nešto što to zapravo nije, istaknuo je Tomašević.

Poručio je da se to nije radilo od 1995. godine, jer bi se onda moralo objasniti kako se dogodilo da postoji više od 300 milijuna kuna nespornih potraživanja Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!