17:52 / 10.05.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Hrvatska podržava ulazak Bugarske u Schengen

Ulazak Bugarske u Schengen

Ulazak Bugarske u Schengen

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatska je spremna Bugarskoj ponuditi svoju stručnu i tehničku podršku za ulazak u Schengen, doznaje se u utorak u Ministarstvu unutarnjih poslova nakon sastanka ministra Davora Božinovića s bugarskim kolegom Bojkom Raškovim.


Božinović je u razgovoru s Raškovim razmijenio mišljenja o situaciji u Ukrajini i angažmanu na pružanju privremene zaštite ukrajinskim izbjeglicama, migracijskoj situaciji na istočnom sredozemnom pravcu.

Sastanak je bio posvećen i novom Paktu o migracijama i azilu te strategiji za jače i otpornije šengensko područje.

Ministri su potvrdili da se trend pojačanog migracijskog pritiska na vanjsku granicu povećava s proljetnim mjesecima i da ni Hrvatska niti Bugarska nisu države konačnog odredišta nezakonitih migranata. Složili su se da je intenzitet pritiska povezan i s političkim i sigurnosnim okolnostima, kao i načinu na koji se u susjednim zemljama upravlja migracijama.

Ukazali su i na važnosti sveobuhvatnog i ujednačenog odgovora država članica EU-a na krizu u Ukrajini. Hrvatska je od početka ruske agresije na Ukrajinu prihvatila preko 17.000 izbjeglica a Bugarska oko 100.000 izbjeglica, većinom žena i djece.

Obje države svim osobama s odobrenom privremenom zaštitom osigurali su potrebnu pomoć i skrb, uključujući zdravstvenu zaštitu, socijalnu pomoć te uključivanje djece u obrazovni sustav, a odraslih na tržište rada.

Ministri su potpisali i bilateralni sporazum Hrvatske i Bugarske o suradnji u slučaju katastrofa čime je, kako je istaknuto, dan zamah za dodatno jačanje međusobne suradnje u području civilne zaštite i upravljanja rizicima od prirodnih i ljudski uzrokovanih katastrofa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!