Hrvatski liječnici novom metodom izliječili fistulu uzrokovanu Chronovom bolesti

18.09.2023.

20:26

Autor: Ruža Ištuk/E.P.C./Dnevnik/HRT

Liječnici u Hrvatskoj prvi u svijetu uspješno su, kombinacijom kirurškog zahvata i liječenjem matičnim stanicama, zatvorili rekto-vaginalnu fistulu uzrokovanu Crohnovom bolešću. Prognoze za izlječenje takvih fistula inače su izrazito loše te su pacijenti često podvrgnuti višestrukim operativnim zahvatima, uz skromne stope uspješnosti. Primjena novih oblika liječenja te bolesti pacijentima je iznimno važna.

Marijani je Chronova bolest dijagnosticirana s 30 godina, a njezina borba traje dugih 17. Kaže, nije lako ni psihički ni fizički.


- Chron je bio 2015. u takvoj fazi da sam ja mislila da sam gotova, da sam, ono, hodajući mrtvac i otpisat će me. I u toj,  jadnoj nekoj borbi da sačuvam svoj goli život, desio se taj apsces, stvorila se ta rektovaginalna fistula koja eto, ograničava vas na svim područjima, rekla je Marijana Čulin.


Stomu ova mlada žena i majka nije mogla ni zamisliti. Biološka terapija nije pomogla u zatvaranju fistule i zato je dala šansu matičnim stanicama.


Matične stanice i operacija izliječile tešku komplikaciju Chronove bolesti 


- Makar je i to bilo sve nejasno, da li će uspjeti, da li će se moja bolest aktivirati. Moramo isključiti moju biološku terapiju koja me držala do tada u remisiji, i da su matične stanice odradile svoje, i evo znači, operacija kao takva uspjela je i ta rektovaginalna fistula isključena je iz mog života više, kaže Marijana. 


I to zahvaljujući stručnom timu na čelu s kirurginjom Anom Dimov koja je izvela taj kirurški zahvat.


- Zahtjevnom rekonstrukcijom sa zapravo, režnjem, uz aplikaciju matičnih stanica iz vlastitog masnog tkiva pacijentice kako bi sa dvije strane optimizirali šanse za cijeljenje, jer je to zaista bila njena zadnja nada. Sam zahvat je trajao negdje oko pet sati, i evo, godinu punih dana pratimo, rekla je dr. Ana Dimov, specijalist opće kirurgije i subspecijalist abdominalne kirurgije u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina.


A rezultati su, kaže, za sada njezino profesionalno životno djelo.


- A i privatno mi strašno puno znači, dodala je. 
Liječenje matičnim stanicama velika je nada za oko 6000 osoba koje pate od Chronove bolesti, ali i upalnih bolesti crijeva i drugih fistula.


- Imaju jedan prirodni nevjerojatno snažni antibiotik koji mi zovemo LLl37 i kada pogledate cijelu tu jednu koncepciju, vi zapravo omogućite tkivu da pokrene svoje regenerativne mogućnosti i to se upravo dogodilo kod ovog postupka, ističe prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina.


Postupak je to iz kojeg mogu učiti kolege u cijelom svijetu, a znastvena je potvrda i objava u prestižnom svjetskom medicinskom časopisu.

Inovativni postupak u liječenju komplikacije Chronove bolesti


Liječnici Specijalne bolnice Sv. Katarina predstavili su na konferenciji za novinare pionirske rezultate u liječenju rektovaginalne fistule (RVF) u bolesnice s Crohnovom bolešću, upalne bolesti probavnog sustava koja predstavlja velik teret oboljelima i cijelom zdravstvenom sustavu.


Rektovaginalna fistula često se smatra nerješivom komplikacijom Crohnove bolesti, a inovativni postupak sastojao se od kombinacije kirurškog popravka (modificirani Martiusov režanj) i aplikacije mikrofragmentiranog masnog tkiva s autolognim matičnim stanicama, objasnio je liječnički tim.


Tim Specijalne bolnice Sv. Katarina (Dragan Primorac, Ana Dimova, Ivana Erceg Ivkošić, Stefan Dimov, Tomislav Pavlović, Tomislav Bokun i Petar Brlek) rezultate ovoga liječenja upravo je objavio u znanstvenom časopisu Biomedicines (IF 4.7).


Uvjereni su da je to samo početak obećavajuće primjene mezenhimnih matičnih stanica za liječenje pacijenata s RVF i brojnim drugim oboljenjima.


Liječnici su detaljno prikazali slučaj pacijentice s fistulirajućim oblikom Crohnove bolesti koja je tijekom 15 godina liječena konzervativnim pristupom.


Danas, godinu dana nakon zahvata, pacijentica je bez ikakvih simptoma i znakova rektovaginalne fistule.


Mezenhimne matične stanice - snažan alat


Na konferenciji je istaknuto kako dosadašnji rezultati tima Sv. Katarine svjedoče o uspješnoj primjeni mezenhimnih matičnih stanica u liječenju ne samo RVF-a, već i brojnih drugih bolesti, uključujući osteoartritis i teške slučajeve covida-19.

Mezenhimne matične stanice pokazale su se kao snažan alat za poticanje regeneracije tkiva, smanjenje upale i modulaciju imunološkog odgovora.

Liječnici su naglasili da mezenhimne matične stanice izazivaju snažan protuupalni učinak putem sekrecije protuupalnih citokina i kemokina, a osim toga, imaju jak antimikrobni učinak posredstvom prirodnog antibiotika, molekule LL-37.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!