HUP: Od 1. siječnja više od 200.000 pacijenata ostaje bez pomagala

09.12.2022.

12:50

Autor: V.K./HRT/Hina

200.000 pacijenata ostaje bez pomagala

200.000 pacijenata ostaje bez pomagala

Foto: HTV / HRT

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorila je u petak da će zbog odluke HZZO-a o snižavanju cijena više od 200.000 pacijenata ostati bez pomagala od početka iduće godine, a zalihe pojedinih proizvoda neće biti dostupne već za tjedan dana.

HUP-ova Koordinacija za medicinske proizvode zatražila je hitno povlačenje jednostrane odluke HZZO-a o snižavanju cijena medicinskih i ortopedskih pomagala ističući da će njome više od 300 medicinskih proizvoda postati nedostupno hrvatskim pacijentima.

Ističu da su odlukom HZZO-a najugroženiji bolesnici s teškom inkontinencijom kojima su potrebne pelene, ulošci, podmetači te osobe s invaliditetom koje se koriste ortopedskim pomagalima.

- Cijene su ove godine otišle 30 do 40 posto gore u puno segmenata pa su 'škare' porasta nabavnih cijena i troškova te stalnog spuštanja cijena na popisu pomagala dovele do toga da je veliki broj proizvoda ugrožen i neće biti u mogućnosti biti isporučen, kazao je dopredsjednik HUP-Koordinacije za medicinske proizvode Marko Husić.

Među 300 medicinskih proizvoda koji neće biti dostupni bolesnicima su dječja aktivna kolica, hodalice za djecu, aktivna kolica za odrasle, svi rezervni dijelovi za invalidska kolica, većina protetičkih stopala i koljena, silikonske navlake za bataljak, pelene za odrasle svih dimenzija, pelene za djecu, anatomski ulošci, podloge za inkontinenciju, pojedine vrste obloga za ranu.

Osim hitnog povlačenja odluke HZZO-a i usklađivanja cijena s općom stopom inflacije, Koordinacija traži izmjene HZZO-ova Pravilnika o mjerilima za određivanje cijena, uklanjanje mehanizma automatskog spuštanja cijene za svaku novu prijavu proizvoda te promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih pomagala.

Predsjednica Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije i četverostruka paraolimpijka Ana Sršen kazala je da je lista ortopedskih pomagala loša, u opskrbi s pomagalima prestigle su nas Slovenija, Srbija i BiH.

- Ako se osobe opskrbljuju nekvalitetnim, tehnološki zaostalim pomagalima onda su one i najskuplje za državu jer se ne zapošljavaju ni odlučuju za roditeljstvo, kazala je. Istaknula je da je samo dva posto od 220.000 osoba s invaliditetom u radno aktivnoj dobi zaposleno, a jedan od razloga su loša pomagala.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina poručio je da HZZO, inzistiranjem na nepromjenjivosti cijena za ortopedska i druga pomagala ili čak i njihovim snižavanjem u vremenima poskupljenja, pokazuje potpunu neosjetljivost za društvena događanja i ne uzima u obzir potrebe građana.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!