21:16 / 13.02.2021.

Autor: HRT/Hina

HZJZ poslao nove, detaljnije upute o cijepljenju

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Radi otklanjanja svih nedostataka i manjkavosti utvrđenih u dosadašnjoj provedbi, HZJZ je svim sudionicima programa cijepljenja protiv bolesti COVID-19 opetovano uputio dodatne detaljnije upute o načinima pripreme, organizacije i provedbe cijepljenja u skladu s Planom cijepljenja.

- Tako bi se u budućnosti trebale izbjeći sve nejasnoće, nepravilnosti, nedosljednosti i eventualne zloupotrebe, od kojih je nekoliko u dosadašnjem tijeku procesa cijepljenja bacilo sjenu na svu učinkovitost hrvatskoga javnozdravstvenog sustava u borbi s najvećom svjetskom pandemijom modernog doba, čiji rezultati Hrvatsku smještaju među uspješnije zemlje EU-a. Do kraja ožujka očekujemo više od 600 tisuća doza, što znači da će se moći procijepiti znatno veći broj građana nego dosad, ističe HZJZ u priopćenju.

Iz HZJZ-a navode da priopćenje objavljuju "radi sve češćih javnih propitivanja odvijanja programa cijepljenja te upita medija, a s ciljem cjelovite informiranosti svih građana" te u njemu pojašnjavaju i okolnosti u kojima je opravdano cijepiti osobu ili osobe koje ne spadaju u prioritetne skupine.

Opravdanost cijepljenja i drugih

Zavod, kao nositelj provedbe Plana cijepljenja hrvatskih građana protiv bolesti COVID-19, ističe da su Planom cijepljenja hrvatskih građana protiv te bolesti prva prioritetna skupina za cijepljenje zdravstveni djelatnici te korisnici i zaposlenici smještaja u ustanovama socijalne skrbi, a da je cijepljenje osoba starije životne dobi i onih s kroničnim bolestima predviđeno u drugoj fazi.

- Važno je naglasiti da je glavni cilj u borbi protiv COVID-a što prije i što sveobuhvatnije procijepiti rizične skupine, a potom i svu populaciju iznad 18 godina. Pri tomu trebamo napraviti što god možemo da se smanje ili izbjegnu preklapanja imajući u vidu činjenicu da je ponekad važnije cijepiti nekoga iz druge skupine prioriteta jer ima visoki rizik za tešku bolest nego osobe u prvoj prioritetnoj skupini koje su mlade i zdrave, ističe HZJZ.

Bacanje cjepiva predstavlja nenadoknadivu štetu

Napominje i da se prilikom provedbe cijepljenja može dogoditi da osobe naručene za cijepljenje ne dođu ili ne mogu primiti cjepivo zbog nekih medicinskih razloga (povišena tjelesna temperatura, potvrđena alergija i sl.) U takvim situacijama, posebice ako je pri kraju rok trajanja doze cjepiva zbog ranije navedenih razloga ili se radi o popodnevnim ili večernjim satima, kada nije moguće učinkovito organizirati dolazak osobe na cijepljenje iz neke od prioritetnih skupina, razumno je, zdravstveno i ekonomski opravdano, tim cjepivom cijepiti osobu ili osobe koje ne spadaju u neku od navedenih prioritetnih skupina, naglašava HZJZ.

Napori za 'cjepivo za sve'

Napominje i da je svim punoljetnim hrvatskim građanima osigurano besplatno cijepljenje protiv bolesti COVID-19 te da "dionici tog procesa na svim razinama u zemlji ulažu napore da se što prije osiguraju dostatne količine cjepiva za učinkovitu provedbu zaštite zdravlja".

- Uspješnom ostvarenju tog cilja od zajedničkog nacionalnog interesa može pridonijeti svaki građanin pravodobnim prijavljivanjem za cijepljenje svojem liječniku, zdravstveni djelatnici aktivnim uključivanjem u pripremu i provedbu programa, sredstva javnog komuniciranja i novinari svojim izvještavanjima u stvaranju poticajne atmosfere u društvu i među građanima o budućim učincima cjepiva na zaštitu zdravlja i stvaranje uvjeta za kvalitetniji društveni i gospodarski život građana i zemlje u cjelini, poručuju iz HZJZ-a.

U priopćenju podsjećaju i da se provedba plana cijepljenja, kao i u ostalim zemljama članicama EU-a, obavlja u okolnostima usporenih isporuka i smanjenog broja doza cjepiva od prvobitno planiranih, dogovorenih i ugovorenih s proizvođačima.

Produljilo se i vrijeme registracije cjepiva proizvođača AstraZeneca pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA), "a upravo tog je cjepiva Hrvatska naručila najviše", podsjeća Zavod te napominje i to da je i "otvaranje javnih rasprava o učinkovitosti tog cjepiva na različite dobne skupine i njegovim indikacijama doprinijelo oklijevanju građana iz prioritetnih skupina da se blagovremeno prijavljuju za cijepljenje".

- Sve to imalo je izravnog učinka na ukupno usporavanje cijepljenja, kao i izvanredno neplansko žurno cijepljenje građana Sisačko-moslavačke županije i ostalih osoba iz cijele zemlje koje su sudjelovale u pomoći na otklanjanju posljedica snažnog potresa koji je pogodio to područje potkraj lanjske godine, dodaje HZJZ.

Svako cjepivo specifično, što utječe na provedbu cijepljenja

Cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech u svakoj bočici sadržavaju šest doza koje se moraju primijeniti u roku od šest sati ako se bočica drži u hladnjaku ili u roku od dva sata ako se bočica čuva na sobnoj temperaturi. U bočici tvrtke Moderna je 10 doza cjepiva koje sve treba iskoristiti u roku od šest sati. Bočica cjepiva AstraZenece također sadržava 10 doza, stoji na kraju priopćenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!