12:43 / 10.02.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Boras cijepljen preko reda, čeka se očitovanje s Rebra

Rektor Boras primio cjepivo "preko reda"

Rektor Boras primio cjepivo "preko reda"

Foto: Dnevnik / HRT

Rektor Sveučilišta Damir Boras i njegova supruga cijepili su se u Klinici za stomatologiju u KBC-u Zagreb. Rektor je COVID-19 prebolio u studenome. Političari u svojim reakcijama poručuju kako osuđuju cijepljenje svih prije nego što se procijepe najugroženije skupine.

Da su rektor Boras i njegova supruga primili cjepivo - ministar Beroš, ističe, saznao je jučer i o tome očekuje odgovor KBC-a Rebro. Apelira i na sve koordinatore da se cijepljenje provodi prema jasno definiranom planu, koji je usmjeren prema najugroženijim skupinama.

- Osuđujem da prednost ima itko osim onih koji su prioritetna, odnosno najugroženija skupina. Oduzimanje prava najugroženijima da se cijepe nije prihvatljivo i krajnje je moralno upitno. Pričekat ću odgovor KBC-a Rebro i nakon toga vidjeti o čemu je riječ, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Apelirao je na sve koji dobivaju cjepivo i koordinatore cijepljenja te bolnice da se cijepljenje provodi isključivo i jedino prema planu i programu cijepljenja. 

Na tom tragu potez rektora Borasa komentirao je i premijer Andrej Plenković kojega je činjenica o 'cijepljenju preko reda' iznenadila. Kazao je kako je održao nekoliko sastanaka i s ministrom i s čelnicima HZJZ-a te im rekao da cijeli proces cijepljenja bude onakav kakav je usvojen na Vladi i u skladu s Nacionalnim planom cijepljenja.

Epidemiolog Bernard Kaić ističe da ne postoji pravilo o tome što napraviti da se cjepivo ne baci, posebice u situaciji kada ga nema dovoljno. Međutim, dodaje - zdravorazumski je cijepiti onda nekog drugog tko je zainteresiran. Manja je šteta cijepiti bilo koga, nego baciti cjepivo, dodaje.

Reakcije saborskih zastupnika, oni su danas primili drugu dozu cjepiva 

- Ne mogu vjerovati da bi rektor išao mimo reda i preko veze na cijepljenje. Ne znam kako je do toga došlo pa ne mogu ocjenjivati, ali načelno sam protiv da se preko veze pokušavamo izboriti za nešto što nam možda ne pripada, poručio je HDZ-ovac Branko Bačić.

Komentirajući slučaj cijepljenja rektora Damira Borasa jer je ostalo cjepiva viška pa "da se ne baci", SDP-ovac Peđa Grbin ocijenio je kako je to samo još jedna crtica uz sliku Borasova dosadašnjeg ponašanja. Dodao je kako Boras godinama pokazuje da ne haje za druge i da nije dostojan funkcije koju obnaša.

SDP-ovac Arsen Bauk rekao je kako je cijepljenje Borasa i njegove supruge "šlag na torti njegovog lika i djela". To je, smatra Bauk, najmanji grijeh koji će sada ispasti najveći i najvidljiviji. "I najveći mafijaši su pali jer su platili nešto manje poreza. Nisam ga usporedio s mafijašima, već veličinu toga što je pogriješio", dodao je.

- Ne znam tko je Boras. Ne znam, nisam to pročitao pa ne mogu to ni protumačiti, izjavio je HDZ-ov zastupnik Josip Đakić, koji je uz ostale zastupnike danas primio drugu dozu cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!