HZZO je odobrio podmirenje troškova za Mirelu Čavajdu

09:07 / 18.05.2022.

Autor: HRT

Mirela Čavajada

Mirela Čavajada

Foto: HRT / HTV

HZZO je potvrdio da je odobreno podmirenje troškova zahvata i platit će sve po dobivanju računa u slučaju trudnice Mirele Čavajde. Podsjetimo, u šestom mjesecu trudnoće rečeno joj je da nosi dijete s malignim tumorom. Ona želi obaviti prekid trudnoće u susjednoj Sloveniji. 

- Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) odobrio je trudnici Mireli Čavajdi pokrivanje troškova obavljanja medicinskog zahvata prekida trudnoće u Ginekološkoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani. Boravak u ljubljanskoj bolnici bit će pokriven iz sredstava zdravstvenog osiguranja u skladu s odredbama koje reguliraju financiranje troškova liječenja i medicinskih zahvata hrvatskih zdravstvenih osiguranika u inozemstvu, stoji u priopćenju koje je stiglo iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. 

- Pacijentici Čavajdi odobreno je pokrivanje troškova medicinskog zahvata u Ginekološkoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani. Naši pacijenti moraju biti u središtu Hrvatskog zdravstvenog sustava te im se treba pružiti sva dostupna zdravstvena skrb u skladu s odredbama HZZO-a, napisao je na Twitteru ministar zdravstva Vili Beroš


Slučaj trudnice Mirele Čavajde, kojoj su liječnici odbili napraviti prekid trudnoće u 26. tjednu unatoč tome što je bebi otkriven tumor na mozgu, uznemirio je javnost i podijelio struku.

Održali su se i prosvjedi u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!