"Nedopustiv priziv savjesti ginekologa kojima plaćamo specijalizaciju"

13:47 / 17.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Radimir Čačić

Radimir Čačić

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Predsjednik Narodne stranke reformisti Radimir Čačić ocijenio je u utorak nedopustivim da građani plaćaju po milijun kuna specijalizaciju ginekolozima, koji se poslije pozivaju na priziv savjesti i odbijaju raditi pobačaje, odnosno svoj posao.

Ne mogu za naše novce ići na specijalizaciju pa se poslije pozivati na priziv savjesti i ne obavljati dio svog posla u skladu sa zakonima ove zemlje, izjavio je Čačić novinarima uoči sastanka parlamentarne većine.

Liječnike koji imaju priziv savjesti, a žele specijalizirati ginekologiju, pozvao je da specijalizaciju sami plate, odu u privatnu kliniku, pa onda mogu raditi u skladu sa svojom savješću.

Čačić je komentirao i inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva u slučaju trudnice Mirele Čavajde koji je utvrdio samo manje proceduralne propuste u KB Svetom Duhu i KBC-u Sestre milosrdnice.

- Licemjerno, sramotno, bez empatije, rigidno, tvrdoklerikalno, opasno za hrvatsko društvo. Mislim da je zadnje vrijeme da se stvari mijenjaju a to može samo HDZ, istaknuo je Čačić dodavši da sasvim sigurno tomu nisu prepreka ni koalicijski partneri i ni najveći dio oporbe.

Kao prepreku detektirao je one koji "pričaju jedno, a rade drugo", apostrofirajući mostovce.

- Tu je u prvom redu Most koji nije spreman javno reći da su tvrdo klerikalna, konzervativna stranka koja se protivi pobačaju, nego govore o tome da predloženi zakon nije bio dovoljno dobar pa su bili protiv. Što ga onda nisu amandmanima poboljšali, upitao je Čačić.

Rekao je i kako ga nije iznenadila odluka Ustavnog suda o Mostovim referendumskim inicijativama, ocijenivši da su pitanja bila "diletantski i neozbiljno pripremljena".

- Cijela ideja te inicijative i nije bila da se nešto suštinski mijenja. Mostovcima je bio cilj da dobiju neke političke poene, što su i postigli, ali su se i razotkrili kao netko tko ne zna suvislo artikulirati pitanja, rekao je Čačić.

Komentirao je i izjavu premijera Andreja Plenkovića da je nazvao državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek te joj rekao da ne sluša Milanovićeve pozive da se "utamniči" ministra obrane Marija Banožića.

- To nije normalno, to nije dobro, to se ne smije činiti, rekao je Čačić te potvrdio da se to može iščitati kao miješanje premijera u rad DORH-a.

Ustvrdio je i kako se tako nešto nije moglo dogoditi prije 1990.

Isto tako ocijenio je i da predsjednik Republike ne može tražiti od DORH-a da istraži ministra Banožića. Ako ima argumente, može prijaviti sumnju u kazneno djelo DORH-u, za to postoji i zakonska obaveza.

- Ovo također se može iščitati kao miješanje u rad DORH-a, rekao je Čačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!