COVID potvrde u Saboru imaju i vladajući i oporba

09.11.2021.

20:04

Autor: Iva Magušić-Dumančić/dnevnik/P.F./HRT

Covid potvrde za ulazak u Sabor

Covid potvrde za ulazak u Sabor

Foto: Dnevnik / HRT

Od ponedjeljka za ulazak u Sabor potrebna je COVID potvrda. To vrijedi i za saborske zastupnike.- Nećemo koristiti poziciju saborskih zastupnika kako bi oko nekih stvari koje se tiču sigurnosti i zdravlja svih građana radili cirkus, smatra Dalija Orešković, Klub zastupnika Centra i Građansko-liberalnog saveza.

Za protivnike najčešći je argument - i cijepljeni šire zarazu, testiranje je bolja opcija.

- Ja sam se testirao u zadnjih 10 dana 4 puta. Sigurniji sam od bilo koje cijepljenje osobe. Ovo što se pokušava, ove sulude mjere, neće nikoga natjerati na cijepljenje, rekao je Nikola Grmoja, Klub zastupnika Mosta.

- Sporna situacija, po meni, je gdje ljude lišavate izbora i pri tome ih prisiljavate na svaki mogući način da se moraju cijepiti jer će biti izopćeni, ističe Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta. 

HDZ je jasan - ono što vrijedi za službenike, vrijedi i za zastupnike.

- Svatko od nas ima pravo po Ustavu slobodno se kretati pa svejedno nećete proći kroz crveno svjetlo, odnosno ako prođete bit ćete kažnjeni jer ne samo da možete sebi naštetiti nego možete itekako naštetiti nekom drugom pa i ubiti nekoga, objasnio je Željko Reiner, potpredsjednik sabora (HDZ).

O pravima i slobodama u vrijeme pandemije odlučivat će, ponovno, Ustavni sud.

- To je upravo taj pokušaj da suzbijemo i smanjimo vjerojatnost hospitalizacije i smrtnih ishoda tako da je to zapravo pozadinska istina, priča i ona je legitimna, smatra Sanja Barić, ustavna stručnjakinja. 

Saborski zastupnici moraju biti primjer drugima.

- Mogu biti uklonjeni s dužnosti isključivo na temelju ustavnih osnova, ali oni u svakom slučaju moraju služiti kao primjer građanima. Ponavljam, ovo nije nečiji hir da uvodi takve covid potvrde. Kažu uništava sluznicu nosa,  sad vam je problem sluznica nosa, dodala je Barić.

O novim mjerama u Saboru sutra će odlučivati Predsjedništvo. Neslužbeno - vraćaju se one iz prošlog vala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!