Na COVID odjelima još nema velikog pada broja pacijenata

19:51 / 09.12.2021.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT/J.L.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Iako i danas bilježimo pad broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan, stanje u našim bolnicama i dalje je vrlo teško. Potvrđeno je 4428 novih slučajeva zaraze, gotovo tisuću manje nego prije tjedan dana, ali na COVID odjelima još nema naglog pada broja pacijenata. Na respiratoru je već danima više od 300 najteže oboljelih. I danas je veliki broj preminulih, 62 osobe. 

Ako usporedimo prva četiri dana prošlog tjedna, kada smo imali gotovo 16.000 novozaraženih, s malo više od 13.000 novih slučajeva u ovom tjednu, pad je 17%. To daje nadu da bi i broj hospitaliziranih, onih na respiratoru te preminulih idućih dana napokon mogao početi znatnije padati.


U jedinici intenzivnog liječenja zagrebačke Klinike za infektivne bolesti samo je jedno slobodno mjesto. Prema riječima Marka Kutleše, pročelnika Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju, u Klinici najmlađi pacijent ima 23 godine, a najviše ih je u 20-im, 30-im i 40-im godinama života. Uz pomoć uređaja ECMO diše desetero pacijenata, a među njima su i dvije rodilje. 

Kutleša je istaknuo da im nedostaje i setova za ECMO.

- Mi smo već ljudima naporni i dosadni, ali ja bih apelirao na cijepljenje jer gledanje tih nepotrebnih smrti stvarno ostavlja emotivni trag na svima nama, kazao je. 

U respiracijskom centru zagrebačkog KB-a Dubrava nalazi se 170 bolesnika, a 30-ak ih je u jedinici intenzivnog liječenja. Tomo Lucijanić, pročelnik Respiracijskog centra KB Dubrava, rekao je da među njima ima mladih osoba i to više nego u ranijim valovima. Pritisak na hitnu službu i dalje je visok i imaju mnogo prijema. No posljednjih dana ipak se osjeti da je, kaže, broj bolesnika nešto manji. 

U Istri je danas najviše zaraženih od početka pandemije, 225 osoba.

- Mi imamo liberalne mjere, a počele su i adventske svečanosti po gradovima. Ljudi se kreću normalno i na žalost moram primijetiti da se jedan dio organizatora ne pridržava dogovorenih mjera. Mi smo sve iskomunicirali i dogovorili. Pozivam građane da se pridržavaju osnovnih mjera, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!