I dalje velik broj novozaraženih, ali 1000 manje nego prošli tjedan

25.11.2021.

20:10

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/P.F./HRT

Borba s koronavirusom

Borba s koronavirusom

Foto: Dnevnik / HRT

I danas imamo velik broj novih slučajeva zaraze - 6246. Budući da je to ipak tisuću manje nego prošlog četvrtka, javlja se nada da smo napokon prešli vrh četvrtog vala epidemije. No, nepredvidivost COVID-a već nas je davno naučila da u vezi s njim u gotovo ništa ne možemo biti sigurni. I dalje imamo vrlo visok udio pozitivnih u broju testiranih, danas 40%. U bolnicama je 2529 pacijenata i dobro što taj broj posljednjih dana ne raste dramatično. Na respiratoru je 316 najteže oboljelih, sedmero manje nego jučer. Nažalost, i danas velik broj preminulih. S COVID-om ili od njega umrle su 64 osobe.


Od početka tjedna preminulo je 266 ljudi. Teški su dani i u bjelovarskoj bolnici.

- U 24 sata preminulo je 8 osoba, to nam je najveći broj do sada u tijeku cijele ove pandemij. Moram reći, na žalost, najmlađa osoba koja je preminula imala je 50 godina, rekla je Ivanka Fehir Radanović, dr. med., v.d. ravnateljice OB-a Bjelovar.

- To se moglo i očekivati po onome broju koji smo mi imali unazad dva tjedna koie je dosezao 150-170 oboljelih od COVID-a 19. Oni svi kasnije dolaze do bolnice, do respiratora, do kisika, tako da nas ne čudi ovaj broj. A i procijepljenost županije je takva kakva je, među zadnjima smo i dalje po procijepljenosti, objasnio je stanje Vedran Trupac, dr. med., v.d. ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

I to  liječnicu, koja radi dvije smjene, na punktu za cijepljenje i u domu zdravlja, posebno žalosti, baš kao i prosvjedi.

- Među onima koji su paradirali u Zagrebu sigurno će biti onih koji će se razboljeti od COVID-a i koji imaju veliku mogućnost da loše prođu. Hoće li se itko smatrati od tih koji su tu istu paradu vodili odgovornim za živote tih ljudi, upitala je Milka Begić Komljenović, dr. med., ordinacija opće medicine.

U KBC-u Zagreb šire COVID kapacitete.

- Od danas popodne i sutra spremamo još jedan odjel dodatnih 40-45 postelja, tako da ćemo imati preko vikenda 257 COVID postelja, a 250-270 je naš maksimum koji možemo napraviti, a da baš puno ne pate ostali pacijenti, rekao je prof. dr. sc. Ante Ćorušić, dr. med., ravnatelj KBC-a Zagreb.

Kojima
 se, zbog odgoda i čekanja, ispričava i ravnatelj bolnice u Čakovcu.

- Žao nam je svake osobe koja sada je izgubila mogućnost dobivanja operacije ili nekog zahvata jer su odgođene možda neke operacije, ali obećavamo svima da ćemo se na najbrži mogući način vratiti u pogon čim se broj pacijeneta s COVID-om smanji, rekao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović.

U Međimurju su, kažu, po broju zaraženih najlošiji.

- Iako ima dobrih pozitivnih naznaka da smo prešli onaj vrhunac ovog vala nije vrijeme za opuštanje. Bilježimo pozitivne i među cijepljenima kako sa dvije tako i sa tri doze, rekla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl Pal. dr. med.

U Dubrovniku je mnogo onih koji dolaze po prvu dozu cjepiva.

- Prva mi je doza, cjepila bi se i ranije, ali sam rodila tek nedavno tako da sam čekala to, rekla je jedna građanka.

- Bude strah od igle, bude svega,  ali riješimo nekako. Mi bi htjeli da je još više, svaki put više, ali evo dobro je ovako kako je, smatra koordinatorica cijepljenja Agneza Tadej, dr. med.

Ili cijepljenjem ili odgovornim ponašanjem, zaštita zdravlja treba biti na prvom mjestu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!