"Cijene ne rastu, nego skaču. Na moju mirovinu to je - boli glava"

04.02.2022.

07:00

Autor: Hrvoje Šimunović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Osječanka, umirovljenica

Osječanka, umirovljenica

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Rast cijena prehrambenih proizvoda, OPG-ovima i malim poljoprivrednim prozvođačima u Slavoniji otežava prodaju vlastitih proizvoda. Kupaca domaćih namirnica je sve manje, a uz pandemiju i hladnije vrijeme prodavači kao glavni razlog slabijeg posjeta tržnicama navode sve manju kupovnu moć građana.

Nakon što ih je prošle godine iznenadio porast cijena namirnica za zimnicu, građani na glavnoj osječkoj tržnici primjećuju da su u veljači poskupjele i mnoge druge kategorije domaćih proizvoda. Zato, kažu, kupuju racionalnije.

Evo nekih od izjava građana: 

"Cijene, ne rastu, nego skaču, a na moju mirovinu koja je vrlo mala je to boli glava".

"Slabo kupujem zelja ili povrća. Jedino voća uzmem malo više. A je, je, je, poskupilo je sve".

"Ja redovito dolazim na tržnicu i znam da je poraslo, a šteta.. šteta jer ovo je ipak svježe i domaće".

Ponuda na tržnici, reklo bi se, bogata je i postojana, no prodavači već sada strahuju od rastućih troškova koji utječu na tržišnu cijenu. Ipak, navode da se cijene u odnosu na isto razdoblje lani nisu previše mijenjale. 

Gostimir Čolić, vlasnik OPG-a iz Bijelog Brda kaže da su cijene uglavnom slične, možda malo skuplje te mu se čini da ima manje i kupaca. 

- Nama su cijene ostale već 3,4 godine iste, tako da naši kupci to prepoznaju. Mi nismo preprodavači da moramo dizati cijene, nego mi imamo svoje, izjavila je Dragica Ivezić, suvlasnica OPG-a iz Tvrđavice.

Stručnjaci pojašnjavaju da se efekti globalnih ekonomskih kretanja prelijevaju i na naša mikro-tržišta, što već sada osjećaju proizvođači i kupci diljem Slavonije i Baranje.

- Poskupljenje nafte i plina također su utjecali na povećanje ulaznih troškova, na troškove prijevoza roba, a i isto tako i na to povećanje cijena, kazao je Igor Mikulić iz Županijske komore Osijek pri HGK-u.

Svima nam tako preostaje prilagoditi se novim tržišnim uvjetima na koje će zasigurno utjecati i najavljena poskupljenja energenata, te skori prelazak na euro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!