IDS izgubio svoje gradove - utvrde, ali ne i županiju

31.05.2021.

16:47

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/HRT/V.G.

Izbori u Istri

Izbori u Istri

Foto: Srecko Niketic/Sasa Miljevic/Dusko Jaramaz / PIXSELL

IDS se jedva provukao u Istarskoj županiji. Boris Miletić dobio je za župana tek 54 glasa više, a mandat na čelu stranke, nakon gubitka Pule, Pazina, Buzeta te općina Gračišće, Oprtalj i Brtonigla još sinoć je dao na raspolaganje.


Slavlje u stožeru Filipa Zoričića. Nakon 16 godina vlasti, IDS je izgubio Pulu. Sada je u rukama nezavisnog kandidata, dosadašnjeg ravnatelja pulske Gimnazije. Na njemu je osigurati većinu u gradskome vijeću, no prije toga oformiti svoj tim ljudi.

- Okupiti pročelnike, direktore trgovačkih društava. Porazgovarati s njima. Definirati reviziju poslovanja, vidjeti i što prije poraditi da uvedemo transparentan proračun aplikaciju, što smo govorili tijekom kampanje, rekao je Filip Zoričić, novoizabrani gradonačelnik Pule.

Veliko iznenađenje je i Pazin gdje je kandidatkinja platforme Možemo pobjedila IDS-ovog Renata Krulčića.

- Nadam se da ćemo ipak promijeniti funkcioniranje grada u odnosu prema građanima, da grad i građani budu partneri, da građani ne misle da im grad nešto daje nego da je to njihovo i da samo zajedničkim radom i razumijevanjem možemo grad učiniti boljim, rekla je Suzana Jašić, novoizabrana gradonačelnica Pazina.

IDS je izgubio sjever Istre - Buzet. Ondje slavi njihov bivši član Damir Kajin kao nezavisni kandidat na listi SDP-a.

- IDS se nije dogodio crni labud. Iako mi koji smo pratili izbore imali smo dojam da su se svi crni labudovi sjatili na kongres u Istri. Ovo je jaka poruka. Ovako dalje nije moglo ići.Istra je zaslužila promjene, poručio je Damir Kajin, novoizabrani gradonačelnik Buzeta.


IDS je izgubio svoje gradove - utvrde. No, ne i županiju, njihov Boris Miletić novi je istarski župan.

- Bit ću župan koji spaja. koji povezuje i kao do sada svim srcem boriti ću se 100% za Istru, poručio je Boris Miletić, novoizabrani istarski župan.

Miletić je osvojio 54 glasa više od SDP-ova kandidata Danijela Ferića, koji traži ponovno prebrojavanje glasova. A zbog loših rezultata u Istri, o Miletićevoj bi poziciji na čelu stranke već ovoga tjedna trebalo raspravljati stranačko predsjedništvo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!