Imunolog o obaveznom cijepljenju: Mislim da nije vrijeme za donošenje takvih odluka

09:21 / 02.12.2021.

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

"Politička je procjena treba li ići prema obaveznom cjepivu"

"Politička je procjena treba li ići prema obaveznom cjepivu"

Foto: Studio 4 / HRT

Kao liječnik uvijek preporučujem cijepljenje i mislim da je cijepljenje najbolji način osobne zaštite, i generalne borbe s ovom pandemijom. Ovaj virus ima devastirajuće učinke ne samo na ljude i na zdravlje, nego i na ekonomiju, na zdravstveni sustav, na odnose među ljudima, na političke odnose. To je pitanje političke procjene treba li ići prema obaveznom cjepivu, meni se u ovom trenutku čini da situacija u našoj zemlji nije takva da treba inzistirati na toj mjeri, izjavio je Pero Lučin, imunolog, Medicinski fakultet u Rijeci u HTV-ovoj emisiji "Studio 4".

Šefica Europske komisije izjavom kako treba poduzeti sve kako bi se zaštitili od nove omikron varijante COVID-a uz napomenu "spremamo se ja najgore, a nadamo se najboljem" i naravno napomenu razmislimo o obaveznom cijepljenju, zaključak je posve jasan. Nismo nikad bili bliže uvođenju obaveznog cijepljenja za sve građane.

Treba li cijepljenje biti obavezno?

Na pitanje voditelja je li varijanta omikron presudila tome da bismo mogli imati obavezno cijepljenje u Europskoj uniji, a time i u Hrvatskoj, imunolog Pero Lučin rekao je kako se omikron varijanta pojavila kao nešto očekivano.

- Svi smo očekivali da će se pojaviti nove varijante, međutim još je puno prerano za zaključivati kako će se omikron ponašati, a prema tome i raditi nekakve planove. Naravno, treba biti na oprezu, i ja kao liječnik imunolog i virusolog, uvijek preporučujem cijepljenje i mislim da je cijepljenje najbolji način osobne zaštite, i generalne borbe s ovom pandemijom, naglašava Pero Lučin, imunolog, Medicinski fakultet u Rijeci.

- To nije samo pitanje liječničkog stava nego i političkog stava, pitanje je mogu li zajednice podnijeti takve odluke jer ovaj virus ima devastirajuće učinke ne samo na ljude i na zdravlje, nego i na ekonomiju, na zdravstveni sustav, na odnose među ljudima, na političke odnose. Prema tome to je pitanje političke procjene treba li ići prema obaveznom cjepivu, meni se u ovom trenutku čini da situacija u našoj zemlji i zemljama u okruženju nije takva da treba inzistirati na toj mjeri, a još je rana razina opreza vezana uz omikron, o svim opcijama treba razmišljati, ali mislim da još uvijek nije vrijeme za donošenje takvih odluka, dodaje.

Što znamo o omikronu?

Austrija i Grčka najavile su obavezno cijepljenje, Njemačka o tome odlučuje danas. Kod nas se raspravlja o cijepljenju djece starije od 12 godina, a Izraelci cijepe već tisuće djece starije od 5 do 11 godina. Šveđani ne razmatraju nove mjere, tvrde da je omikron ista bolest i neće dodatno pojačavati mjere, iznio je voditelj.

- Omikron je nova varijanata virusa, počeli smo ga bilježiti prije 5-6 dana, treba uopće vidjeti je li to zaraznija varijanta. Za sada imamo iskustvo toga što se događa u Južnoj Africi, trebamo vidjeti izaziva li ta varijanta više hospitalizacija i teže oblike bolesti, i u ovom trenutku je nemoguće procijeniti, ističe Lučin.

- Svi dobro znamo nekakav prirodan tijek infekcije sa Sars-Cov-2 virusom, da se prve hospitalizacije javljaju za 7 do 10 dana, da se teži oblici bolesti javljaju još nakon 7 do 10 dana, potrebna su dva do tri tjedna da bismo uopće imali jasnu sliku je li ovaj virus zarazniji i izaziva li teže oblike bolesti. Prve kalkulacije su svašta pokazale, neke su pokazivali da je pet puta zarazniji, neke svega 1,3 puta, ne može se jasno zaključiti. Treba biti na oprezu, ljudi koji se time bave trebaju dobro i temeljito promišljati kakve poteze provesti, i očekivati, gledati, što se događa u susjedstvu, ističe imunolog.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!