Pronađena mačeta s kojom je mladić upao u Klasičnu gimnaziju

07.03.2023.

Zadnja izmjena 19:23

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Vlatka Kalinić/M.M.

Incident u Klasičnoj gimnaziji

Incident u Klasičnoj gimnaziji

Foto: HTV / HRT

Zagrebačka policija pronašla je oštri predmet s kojim je osumnjičeni 18-godišnjak u ponedjeljak upao u Klasičnu gimnaziju i prijetio učeniku. 

Policijski službenici proveli su pretragu stanova kojima se koristi osumnjičeni te su u stanu na području Medveščaka pronašli mačetu nepravilnog oblika crne boje s plastičnom drškom ukupne dužine 47 cm i dužine oštrice 34 cm koja se nalazila u crnoj futroli.

Nakon kriminalističkog istraživanja nad 18-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje na štetu više osoba kada je upao s oštrim predmetom na nastavu u Klasičnoj gimnaziji, utvrđeno je da je osumnjičeni mladić, jučer oko 13.45 sati došao u prostorije Klasične gimnazije, ušao u jednu od učionica za vrijeme trajanja nastave te je odmah počeo glasno zvati jednog od učenika.

Profesorica u učionici ga je pokušala smiriti i upozoriti na ponašanje, na što joj je osumnjičeni uputio prijetnje. Kad je osumnjičeni mladić ugledao traženog učenika, s namjerom da ga zastraši, izvadio je mačetu te s njom krenuo prema njemu. Tada je jedan od učenika u namjeri da spriječi napad i zaštiti kolegu podigao školsku stolicu nakon čega je osumnjičeni zastao s prijetnjama. Mladić se nakon kraćeg vremena udaljio iz prostora škole, izvijestila je policija.

Navedenim ponašanjem i dolaskom u razred s hladnim oružjem, osumnjičeni je kod oštećenog 18-godišnjaka izazvao osjećaj straha za život te je time prouzročio uznemirenost i ostalih učenika kao i profesorice, navodi se u priopćenju.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku dok je protiv njega podnijeto posebno izvješće Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež. 

Nakon što je noć proveo u pritvoru, nastavlja se ispitivanje osumnjičenog 18-godišnjaka. Kako neslužbeno doznajemo, osumnjičeni nije razgovorljiv i zatražio je pomoć odvjetnika. Policija motive još ne otkriva.

U školu stiže tim za krizne situacije


Nastava se danas odvijala prema planu. Incident je, srećom, prošao bez ozlijeđenih, no ne i bez posljedica.


Na hodnicima klasične gimnazije ponovno mirno. Nakon traumatičnog susreta s naoružanim napadačem neki učenici i nastavnici zatražili su stručnu pomoć. Do kraja tjedna u školu stiže tim za krizne situacije.


- A u dogovoru s njima radit ćemo sasvim sigurno na dodatnom osnaživanju učenika i nastavnika za nošenje s kriznim situacijama u budućnosti, u nadi da nam se više neće ponoviti, rekla je Zdravka Martinić-Jerčić, ravnateljica Klasične gimnazije Zagreb.


Ravnateljica je zatrpana pozivima zabrinutih roditelja - nije im dovoljno to što škola ima videonadzor. Iz resornog ministarstva poručuju da je za sigurnost u školama mjerodavan osnivač, u ovom slučaju Grad Zagreb.


- Mislim, s obzirom na iskustva koja imamo u drugim europskim gradovima, a da ne govorim u američkim gradovima, da su zagrebačke škole sigurne. I da je ovo izolirani incident i da je policija počinitelja našla u roku nekoliko sati, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.


Brza reakcija policije ujedno je i upozorenje.


- Da se pošalje jasna poruka svima koji se društveno neprihvatljivo ponašaju da će biti i pronađeni i procesuirani, rekla je Marija Goatti, voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU zagrebačke.


Nađe li se pred sudom, u obzir će se uzeti činjenica da je mlađi punoljetnik. Sucima u takvim slučajevima nije cilj kaznom zapečatiti sudbinu mladoj osobi, nego joj osigurati potrebnu pomoć.


- U postotku kada govorimo o činjenju kaznenih djela, to je maksimum deset do petnaest posto tih mladih počinitelja da će se nastaviti delikventno ponašati, istaknula je Lana Peto Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda i predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež.

A problemi se često vide već u vrtićkoj dobi, ističu stručnjaci uz formulu - samo više ranih intervencija vodi do manje onih policijskih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!