Indijac preživio pad s 30-metarskom dizalicom, nije životno ugrožen

20.07.2023.

Zadnja izmjena 20:23

Autor: Ruža Ištuk/V.K./HRT/Hina

Tridesetšestogodišnji Indijac preživio je pad s 30-metarskom dizalicom koja se tijekom nevremena srušila na zagrebačkom Črnomercu i nije u životnoj opasnosti, doznaje se iz KB-a Sveti Duh u kojoj je taj građevinski radnik smješten. 

On je jučer zaprimljen u hitnoj ambulanti u KB-u Sveti Duh, trenutačno je na jedinici intenzivnog liječenja i njegovo je stanje stabilno.

- Prijelomi su lijeve podlaktice koji će se sanirati bilo kirurški ili konzervativno već kako će biti potrebno i to bi isto trebalo biti dobro. Naše pretrage još uvijek traju ali on je stabilno. Mislim da će biti dobro. U ovom trenutku sa svojim medicinskim znanjem mogu reći da je to samo sreća, kazala je Višnja Nesek Adam, dr. med./pročelnica Objedinjenog hitnog bolničkog prijma u Kliničkoj bolnici Sveti Duh. 

Sinoć ga je u bolnici obišao i ministar zdravstva Vili Beroš tijekom posjeta KB-u Sveti Duh.

Spektakularan i zastrašujući pad velikog krana u kojem je bio Indijac zabilježen je snimkom građanke. Na njoj se vidi kako dizalicu olujni vjetar kao od šale ruši na tlo gradilišta i obližnje objekte.

Je li dizalica s obzirom na upozorenja da dolazi nevrijeme uopće trebala biti u pogonu pitali smo građevinare.

- Treba vidjeti konkretan slučaj, što je to bilo, da li je bio rad na siguran način, da li je on morao i bio. Treba vidjeti, inspekcija zaštite na radu naravno da će izaći i vidjet ćemo nalaz, rekao je Dražen Opalić, ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

- Poslodavac mora osigurati radnike od nesreće na radu. Što se tiče stranih radnika mi tu imamo jedan drugi problem što se tiče zaštite na radu, njihove svjedodžbe, certifikate i sve.  Naša država nema potpisane sporazume o tim dokumentima i o svemu drugome tako da mi teško možemo znati što oni sve imaju, kazao je Mirko Habijanec, predsjednik Izvršnog odbora HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva. 


Problem je to koji se mora riješiti. Pad dizalice na to jasno upućuje. Srećom, u ovom zastrašujućem slučaju život je pobijedio nevrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!