Pacijenti iz Poljske uglavnom stabilno, dvoje u kritičnom stanju

07.08.2022.

19:06

Autor: Eugen Husak/T.V./Dnevnik/HRT

Istražuje se uzrok nesreće poljskog autobusa

Istražuje se uzrok nesreće poljskog autobusa

Foto: HTV / HRT

Dan nakon tragedije, bitka za zdravlje preživjelih i dalje traje. U varaždinskoj bolnici liječnici su se i danas borili za živote teško ozlijeđenih putnika.

- Na odjelu intenzivnog lječenja su 3 pacijenta, od toga su 2 kritično. Trenutno pratimo njihovo stanje. Na odjelu traumatologije su 2 pacijetna . Jedan se liječi konzervatuivno, a drugi je sinoć operiran, rekla je Sanda Drinovac, Opća bolnica Varaždin.

S lakše ozlijeđenima, onima koji su pri svijesti - razgovarali su kolege s poljske televizije.

- Sve što su vidjeli je prestrašno. Mislim da su iznimno jaki. Preživjeli su i moraju se naviknuti živjeti s tim. Imaju jaku vjeru, katolici su i mislim da im to pomaže da prođu kroz sve ovo, rekao je Mateusz Nowak, TV Polska.

Četvero lakše ozljeđenih jučer je pušteno iz bolnice. Zrakoplovom poljske vlade prebačeni su u Varšavu gdje će nastaviti bolničko liječenje.

U gradu Koninu u središnjoj Poljskoj, odakle su hodočasnici krenuli na put u Međugorje - tuga. Za 12 poginulih služena je sveta misa.

Mještani govore da grad ovakvu tragediju ne pamti.

Tuga i u Međugorju. Moli se za putnike koji nisu stigli.

- Možemo jedino biti u molitivi blizu, u molitvi blizu, to nije malo, to je jako važno, Gospa nas uči da trebamo moliti za druge i to ima svoj smisao, kaže fra Marinko Šakota.

Duboku bol izrazio je i papa Franjo.

- S dubokom sam boli primio vijest o prometnoj nesreći koja se dogodila jučer ujutro u Hrvatskoj. (rez) Neka Majka Božja zagovara sve njih i članove njihovih obitelji, poručio je Papa.

Promet autocestom je normaliziran, ali tuga nije nestala. Vatrogasci koji su među prvima stigli na mjesto nesreće - te prizore, kažu, nikada neće zaboraviti. 

Uzrok nesreće još se ne zna. Županijsko državno odvjetništvo u Varažinu zatražilo je obdukciju smrtno stradalih te vještačenje zbog moguće alkoholiziranosti vozača. Istraga se nastavlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!