Ivanjek: Ako uzmemo Rafale, ima prostora za suradnju s SAD-om

01.12.2020.

09:13

Autor: Studio 4/IMS/P.F./HRT

default error photo
Nabava borbenih aviona je političko pitanje i jedna svojevrsna orijentacija zemlje u vanjskopolitičkom smislu, ali Hrvatska ima s SAD-om i bez aviona dosta programa na kojima radi, smatra.
- Čuli smo nedavno da je glavna odrednica vrijeme isporuke borbenih aviona. Resursi našim migovima dijelom ističu 2023. i 2024. godine. To je za nas zadnji rok da novi borbeni avioni preuzmu operativne sposobnosti i borbeno dežurstvo, rekao je u emisiji HRT-a Studio 4 vojni analitičar Jan Ivanjek govoreći o hrvatskoj nabavci borbenih zrakoplova.

➡️ VIDEO: Simulacija vožnje borbenim F-16
➡️ I Šveđani predali ponudu za borbene avione, slijedi evaluacija
➡️ Banožić ekskluzivno za HRT: odluka o avionima 12. prosinca
➡️ Veleposlanici u vinogradu promovirali svoje borbene zrakoplove

- Novi glavni konkurenti su novi američki F16 i  francuski Rafale. Rok isporuke američkog F16 je 3-4 godine od potpisa ugovora. Ako se ugovor potpiše 2021. godine mi teoretski ne možemo dobiti prve avione prije 2024. ili 2025. , što je popriličan problem jer bi imali rupu u zaštiti zračnog prostora. Francuski Rafale mogu biti isporučeni u najkraćem roku odmah nakon što prva tura osoblja, što zemljskog, što letačkog bude uvježbana, dodao je Ivanjek.

- Nabava borbenih aviona je političko pitanje i jedna svojevrsna orijentacija zemlje u vanjskopolitičkom smislu, ali Hrvatska ima s SAD-om i bez aviona dosta programa na kojima radi, primjerice helikopteri Blackhawk, zatim borbena vozila. Ako uzmemo borbene avione od Francuske ima još dovoljno programa da se nastavi suradnja s SAD-om, smatra Ivanjek.

O ubojstvu iranskog znanstvenika Mohsena Fahrizadeha

Nedavno ubojstvo Iranskog fizičara koji je zapravo „otac iranskog nuklearnog programa" uzdrmalo je Iran ali ozbiljno poremetio ionako zategnute odnose Irana i Izraela odnosno SAD-a na koje Iranci sumnjaju kao organizatore i egzekutore ovog atentata na tlu Irana.

➡️ Ubijen vodeći iranski nuklearni znanstvenik, prosvjedi u Teheranu
➡️ Iranski znanstvenik Mohsen Fahrizadeh ubijen u blizini Teherana

Uzdrmalo je to i Iransku sigurnosnu zajednicu koja je u manje od godinu dana tri puta pala na ispitu.

- Nema sumnje da iza atentata stoji Izrael, naravno uz pomoć CIA-e. Poznato je da je iranski znanstvenik bio izuzetno važna osoba, ne samo uz nuklearni program nego i uz balističke rakete. Izraelce smeta da je on bio zadužen za naoružanje na području palestinske samouprave, Libanona i Jemena, rekao je novinar Diab Haidar Hasan.

- Iran je velika zemlja, ima veliku granicu i uvijek je propusna. Ima jaku oporbu i imaju veliku bazu i Albaniji i obučavaju se tamo, zajedno s Amerikancima i Mossadom. Suvremenom tehnologijom, dronovima, strojnicom na daljinski sve se može. Vjerojatno nikada nećemo saznati kako je likvidiran, možda za 10-15 godina, kad Mossad odluči objaviti, rekao je  Hasan.

Ivanjek je komentirao i iransko rušenje ukrajinskog putničkog zrakoplova u siječnju 2020. godine

- To je bila greška operatera i Iranci su očekivali uzvratne američke udare. No ovo je jedna puno drugačija situacija. Nije ubijen američkim sredstvom izvan Irana nego je atentata izvršen unutar države. Iran tu ima veliki problem jer su iranske službe izolirane od stranih službi i od podjele iskustava koje je užasno bitno kod osiguranja važnih osoba pa se mogu oslanjati samo na svoja iskustva koja su ograničena. Ovo je bio složen napad kojeg je jako teško izvesti onome tko nije jako velika i snažna obavještajna i sigurnosna služba, rekao je Ivanjek.

- Vidjeli smo da je američki predsjednik Donald Trump prije koji tjedan razmatrao opcije udara na Iran. To se može gledati u kontekstu tranzicije vlasti gdje on pokušava napraviti veliko i značajno ili bilo da pokušava stvoriti probleme nadolazećoj administraciji, ali to su samo nagađanja, rekao je.

- Trump i Benjamin Netanyahu bili su uvjereni da će Iran reagirati identično kao i nakon ubojstva Kasema Sulejmanija i da će Iran bombardirati, no oni šute i čekaju dolazak administracije Bidena koji je najavio da će smanjiti sankcije Iranu i vratiti ga u nuklearni program. Nikada Izrael neće imati privilegije koliko sada za vrijeme mandata Trumpa, smatra Hasan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!