Izbori u Splitu: Puljak prvi s 48,73 posto, Đogaš ima 25,67 posto

26.06.2022.

21:01

Autor: HRT/Hina

Zoran Đogaš, Ivica Puljak i Igor Stanišić

Zoran Đogaš, Ivica Puljak i Igor Stanišić

Foto: HRT / HTV

Prema privremenim rezultatima koje je objavio DIP nakon što su obrađena sva biračka mjesta, u prvom krugu izbora za splitskog gradonačelnika prvi je Ivica Puljak (Centar) s 48,73 posto glasova, a drugi je Zoran Đogaš (HDZ/HSS) s 25,67 posto. S obzirom na to da nijedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu, Puljak i Đogaš će se sučeliti u drugom krugu izbora za splitskog gradonačelnika, 10. srpnja.

Od ostalih gradonačelničkih kandidata, Željko Kerum (HGS) osvojio je 7,94 posto glasova, Josip Markotić (Most) - 4,53 posto, Aris Zlodre (DP, HDS, HS i HSP) - 3,89 posto, Davor Matijević (SDP) - 3,84 posto, Tamara Visković (Možemo!/Nova ljevica) - 1,85 posto, Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju) - 1,28 posto te nezavisni Ante Franić - 0,66 posto.

Izbori za Gradsko vijeće


U izborima za članove Gradskog vijeća, kojih je 35, najviše glasova osvojio je Centar (42,47 posto), zatim HDZ, HSS (23,81 posto) te HGS (7,11 posto).


Most ima 6,61 posto; SDP, HSU 5,75 posto; DP, HDS, HSP, Hrvatski suverenisti 5,63 posto.

Ispod praga su Možemo!, NL s 3,79 posto; Pametno za Split i Dalmaciju 2,56 posto; NLM, HSLS 1,23 posto; KLGB - Franić Ante 0,73 posto; te HNS, Laburisti 0,26 posto.

Slab odaziv birača

Prijevremeni izbori održani su nakon nešto više od godinu dana od redovitih, a zbog ostavki gradonačelnika Ivice Puljka, njegovih zamjenika te 20 vijećnika Gradskog vijeća.

Izbore je obilježio slab odaziv birača.

Od 146.578 upisanih birača, za gradonačelnika ih je glasovalo 46.292 (31,58 posto), a broj nevažećih listića je 700 (1,51 posto). Za Gradsko vijeće glasovalo je 46.317 birača (31,6 posto), a 681 listić bio je nevažeći (1,47 posto).

Puljak: Građani su izabrali red umjesto nereda

Sljedeće tri godine bit će godine preporoda Grada Splita, rekao je večeras Ivica Puljak.

- Građani Splita su odlučili i izabrali su red umjesto nereda, budućnost umjesto prošlosti, izabrali su javni interes i borbu za javni interes i sve ono što smo mi, nas trojica i cijeli naš tim radili zadnjih 10 mjeseci, izabrali su takav smjer da nastavimo s njim, rekao je Puljak.

Đogaš: Očekivao sam malo bolje rezultate

- Građani Splita su izabrali. Očekivao sam malo bolje rezultate, ali oni su na razini prošlih izbora. Međutim, puno su izgubili koalicijski partneri gospodina Ivice Puljka - tako da se tajming Puljku isplatio, kazao je Zoran Đogaš. Istaknuo je kako je ponosan na sebe i svoje suradnike, zbog načina na koji su vodili kampanju.

- Borba se igra do kraja, ovo je utakmica, odigrat ćemo do kraja fer, pošteno i borbeno. Dok postoji šansa, igra se do kraja, poručio je.

Kerumov stožer čestitao Puljku: Sad ima većinu, nema više alibija

- Čestitam gospodinu Puljku na njegovom rezultatu. Mi smo ostali treća opcija u Gradskome vijeću i gospodin Kerum je treća opcija kao kandidat za gradonačelnika, izjavio je nakon objave prvih rezultata DIP-a zamjenik Željka Keruma Igor Stanišić.

Dodao je kako nitko nema alibija, za sve je izlaznost bila mala, a građani su izabrali. Gospodin Puljak, kako stvari stoje - defakto će imati većinu u Gradskom vijeću. Sad mu se izbio alibi vezan za partnere i nadam se da će početi raditi ono što od njega građani očekuju, dodao je Stanišić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!