Izliječen pacijent s teškim oblikom COVID-a

15.05.2021.

19:21

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/IMS/HRT/J.L.

Veliki uspjeh hrvatskih liječnika

Veliki uspjeh hrvatskih liječnika

Foto: HTV / HRT

Tim znanstvenika i liječnika, predvođen profesorom Draganom Primorcem, objavio je da je eksperimentalnim postupkom uspješno izliječen pacijent s teškim oblikom COVID-a te razvijenom akutnom bolešću. Liječenje je provedeno u Kliničkom bolničkom centru Split. Detalje je objavio Dnevnik HTV-a.

U KBC-u Split kod pacijenta se razvio težak oblik COVID-a s pretjeranim odgovorom imunosnog sustava.

Trebalo je reagirati brzo - dobiti pristanak obitelji te dopuštenje Ministarstva zdravstva kako bi se odobrila eksperimentalna metoda liječenja - transplantacija mezenhimalnih matičnih stanica izdvojenih iz koštane srži zdravog donora.

- Od jednog malog broja stanica dođete do stotinu milijuna stanica, u ovom slučaju mi smo aplicirali negdje oko 120 milijuna tijekom svakog postupka koji se ponavljao tri puta, objasnio je prof. dr. sc. Dragan Primorac

Budući da se pacijentove matične stanice nisu mogle upotrijebiti, donor se potražio u biobanci.

Dr. sc. Marko Strbad, član znanstvenog tima iz slovenske biotehnološke tvrtke Educell, kazao je da je riječ o mlađem donoru već donirao baš za takve pothvate.

Postupak transplantacije matičnih stanica s nesrodnog donora, koji se već godinama izvodi u ortopediji, tako je prvi put primijenjen u regeneraciji teško oštećenog plućnog tkiva, i to uspješno.

- Pacijent je skinut s respiratora. Imamo sjajan primjer jednog novog oblika liječenja koji sad, naravno, treba napraviti na većim kliničkim studijama i ako sve bude išlo po planu, dobili smo iznimno moćno oruđe protiv SARS-CoV-2 virusa, ističe Primorac.

- Inače se matične stanice mogu upotrebljavati u kardiovaskularnim bolestima, dijabetesu, u ortopediji su već dulje vremena prisutne, kaže Strbad.

 Ovaj uspjeh plod je suradnje domaćih i stranih stručnjaka, ističe profesor Primorac, a Hrvatska je jedna od samo tri zemlje u kojima se izvode ovakvi postupci.

Uz dobre rezultate kliničkih studija, uvjeren je, takvo personalizirano liječenje, trebalo bi na vrijeme biti dostupno svakom pacijentu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!