Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju obuhvaćaju 500.000 ljudi

07.07.2022.

19:27

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/T.D.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Soban / Pixsell

Korištenje dijela obiteljske, uz zadržavanje osobne mirovine, najveća je novost izmijenjenog Zakona o mirovinskom osiguranju koji je Vlada uputila u saborsku proceduru. 

Povećava se i faktor za izračun visine obiteljske mirovine, te će se uz redovito polugodišnje usklađivanje mirovina postupno uvesti i dodatno usklađivanje onih najnižih - ukupno 3 posto u sljedeće tri godine. Za sve zakonske izmjene osigurano je u idućoj godini milijardu i 200 milijuna kuna, a bit će obuhvaćeno više od 500 tisuća umirovljenika.

- Korisnici mirovine, koji zbog smrti bračnog ili izvanbračnog druga ostaju bez značajnog dijela prihoda kućanstva bili su potencijalno izloženiji rizik od siromaštva, sada kroz korištenje dijela obiteljske mirovine, ublažavamo posljedice smanjenja prihoda naših umirovljenika i ovom mjerom očekujemo da će biti obuhvaćeno 155 tisuća korisnika i u prosjeku povećanje budžeta za više od 510 kuna, rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!