18:58 / 18.01.2019.

Autor: HRT

Jandroković: Ako bude ucjena, idemo na prijevremene izbore

-

-

Foto: - / -

Vezano za pet zahtjeva koje je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uputio Vladi, Gordan Jandroković je rekao da te zahtjeve nije vidio, ali da ucjena nema. Ako bude ucjena, idemo na prijevremene izbore, rekao je.
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je novinarima u Rugvici, vezano za incident između premijera Andreja Plenkovića i Mostova zastupnika Nikole Grmoje, da je premijerova reakcija, koliko god neprimjerena, reakcija na neprihvatljive optužbe za veleizdaju.

- Nismo svi isti, postoji reakcija, postoji povod, odnosno ono što je izrekao zastupnik Mosta, rekao je Jandroković komentirajući incident u sabornici i pozvao medije da utvrde korijene meteža, odnosno tko je izazvao incident koristeći neprimjerene riječi. Iako smatra da je premijerova reakcija bila neprimjerena, smatra da je to bila reakcija na neprihvatljive optužbe za veleizdaju.

- Politički diletantizam, populizam i demagogija te vrste gdje se poziva da se Hrvatska dovede u međunarodnu situaciju koja bi joj naštetila može samo onaj tko je politički priglup ili onaj tko ništa ne razumije ili je jako zlonamjeran i zlurad - izjavio je predsjednik Sabora. Na novinarsku primjedbu da su i HDZ-ovi zastupnici optuživali oporbu za veleizdaju, Jandroković je rekao da se radilo o izoliranim slučajevima, dok se u slučaju Mostova zastupnika radilo o namjeri.

Ako bude ucjena, idemo na prijevremene izbore

Vezano za pet zahtjeva koje je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uputio Vladi, Jandroković je rekao da te zahtjeve nije vidio, ali da ucjena nema.

- Nećemo pristajati ni na kakve ucjene. Tko će ucjenjivati, ne može biti dio vladajuće koalicije. Ako bude bilo kakvih ucjena, onda ćemo ići na prijevremene izbore, rekao je Jandroković.

Bandić je najavio pismo namjere premijeru u vezi s kapitalnim projektima u Zagrebu, navodeći Imunološki  zavod, dječju bolnicu, 60 niskopodnih tramvaja, projekt "Zagreba na Savi" i tračničku vezu sa Zračnom lukom. Napomenuo je pritom kako se prometni čvor Rotor radi zajedno s Vladom i financira se s 85 posto sredstava iz EU-a.

Ne mogu govoriti o poveznici dok ne završi istraga 

Upitan postoji li poveznica između napada na učenika vukovarske Tehničke škole "Nikola Tesla", koji pohađa nastavu na srpskom jeziku, s konferencijom za novinare vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave i objavljivanjem videosnimke djece srpske nacionalnosti koja nisu ustala na hrvatsku himnu, Jandroković je kazao kako ne može govoriti o poveznici dok ne završi istraga.

- Ne mogu vam govoriti što je moglo proizvesti određeni efekt, ali isto tako bih upitao je li u redu da se za vrijeme hrvatske himne netko ne digne, rekao je Jandroković. Ovdje se radi o djeci, treba ih štititi i poštovati pravo privatnosti djece, ali isto bi tako bilo dobro da se poruči svima u Hrvatskoj da treba ustati kada svira hrvatska himna jer je to iskazivanje poštovanja prema hrvatskoj državi i hrvatskom narodu, rekao je.

Zauzeo se za balansiran pristup ozbiljnim pitanjima. To, prema njegovim riječima, već prelazi crtu kada se govori o običnoj politici, tu se zadire u temeljne slobode, temeljna prava, ugrožavaju se te slobode i prava i moramo biti jako oprezni s onim što izgovaramo i kako to radimo, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!