Različita stajališta o obuci ukrajinskih vojnika

28.11.2022.

Zadnja izmjena 19:02

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/HRT/IMS/Hina/E.P.C.

Gordan Jandroković, Zoran Milanović

Gordan Jandroković, Zoran Milanović

Foto: Patrik Macek / Robert Anic / PIXSELL

Vladina odluka o vojnoj pomoći Ukrajincima i danas je, tijekom slobodnih govora, bila tema u Saboru. Još burnije očekuje se da će biti u srijedu, kada će se o tome i raspravljati u sabornici. Istodobno, oštre kritike Vladi zbog te odluke gotovo svakodnevno upućuje predsjednik Milanović.

Hrvatski narod ne zaslužuje diktaturu, a ni podjele. Ovom porukom predsjednik Milanović još je jednom javno kritizirao Vladinu odluku da u Saboru progura da HV obučava ukrajinske vojnike bez njegove suglasnosti kao vrhovnog zapovjednika.

- Pola država u EU-u do sada nije reklo ništa, Slovenija je među njima, koliko znam, Austrija kao jedan, za mene, racionalan i dobar primjer postupanja i određivanja u vanjskoj politici kada su sigurnosni problemi u pitanju. Hrvatska hoće biti prva. OK, idemo razgovarati o tome, ali ne tako da Gordan Grlić Radman ode, kao potpuno neovlaštena osoba, i preuzme obvezu za koju nije nadležna ni Vlada. I onda ide ucjena prema vrhovnom zapovjedniku i predsjedniku Republike i prema Hrvatskom saboru kojem se ta odluka za koju Hrvatski sabor uopće nije nadležan jer tako ne piše u Ustavu, baci kao kost preko tarabe. Pa ćemo vidjeti tko će to zagristi, tko ja za Putina, a tko za Zapad. Grozno, grozno. Tu se ne radi samo o formi, tu se radi o načinu ponašanja koji je diktatorski, rekao je Milanović.

Izjavio je da mu se prije odluke o uvježbavanju ukrajinskih vojnika trebao obratiti premijer Plenković te da je o tom pitanju trebalo raspravljati na sjednici nacionalnih vijeća.

- Vidjet ćemo hoće li se gospoda u Saboru dati instrumentalizirati, izmobingirati, jer ovo je čisti reket, ili će poručiti HDZ-u i predsjedniku Vlade - gledaj gospodine, postoje nadležnosti u ovoj zemlji, pogotovo kad su najozbiljnije stvari u pitanju, Izvoli se obratiti predsjedniku Republike tko god to bio, zatražiti sastanak, zajednički sazvati sjednicu Vijeća za obranu ili za nacionalnu sigurnost. Takve odluke valjda to pretpostavljaju. Ako ne, čemu služe ta tijela? Pa nećemo valjda o tome razgovarati na sjednici nacionalnog vijeća HDZ-a? To su nacionalne teme, sigurnosne teme, ali za to je potrebna forenzička količina pristojnosti i normalnosti da znaš što je tvoja odgovornost i pravo, a što je pravo i dužnost i odgovornost onog drugoga, poručio je predsjednik.

Predsjednik je rekao i da rat u Ukrajini treba "odmah završiti" i dodao da on po tom pitanju samo "gleda interes svoje zemlje".

- Slovenija je u vanjskoj politici mnogo puta znala biti legitimno sebična. Gledali ste svoje interese, poručio je Milanović Pahoru. Dodao je da ni Janez Janša "nikad nije bio prljav" prema Hrvatskoj, već samo gledao interes Slovenije.

I u Hrvatskom saboru oporba šalje slične poruke.

- Nismo mi jedina zemlja. Već se 16 ili 17 zemalja javilo. Tako da nemojte dezinformirati javnost, rekao je Gordan Jandroković tijekom slobodnih govora zastupnika.


Odgovorio je tako Željku Sačiću (Klub Hrvatskih suverenista) i Miri Bulju (Klub Mosta) koji smatraju da sudjelovanje Hrvatske u toj misiji ugrožava sigurnost Hrvatske i predstavlja izravno uvlačenje u rat između Rusije i Ukrajine.


- Bit će vrlo zanimljivo jer vidimo da nije to samo pravno, nego i političko pitanje. Očito ne misle svi da treba pomoći Ukrajini, ali ćete to svi moći artikulirati u srijedu kada bude rasprava, poručio je predsjednik Sabora.

Prije toga Željko Sačić je, osvrćući se na govor predsjednika HDZ-ova saborskog kluba Branka Bačića, vezano za sudjelovanje Hrvatske u EUMAM-u, rekao da je NATO odbio pokroviteljstvo nad tom misijom. Sačić smatra da je NATO time poručio - ako obučavate, prihvatite rizik. 


- Hrvati, nećemo mi radi vas i vaše obuke aktivirati članak 5. NATO-a, rekao je Sačić, tumačeći NATO-ovu odluku.


Navodeći da Hrvatska i saborski zastupnici osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, daju joj pomoć i time deklariraju svoju solidarnost i sućut s tim narodom, Sačić je rekao kako ne možemo ići do razine koja ugrožava našu budućnost.


Miro Bulj (Most) zauzeo se za humanitarnu ili bilo kakvu drugu pomoć Ukrajini, ali misli da je ovo direktno uvlačenje u rat između Rusije i Ukrajine, NATO-a i Rusije te Hrvatske.


Bačić je, u odgovoru Sačiću, rekao kako je Sačić prije nekoliko mjeseci odlučivao o vojnoj Misiji NATO-a zbog opasnosti da se ruska agresija ne prelije na istočno krilo NATO-a. 

- To vam nije smetalo, dodao je Bačić.


Referirajući se na Sačića i Bulja, i HDZ-ov Ante Deur rekao je da takav način obuke i pomoći ne ugrožava Hrvatsku.


Bačić je prije, uime Kluba HDZ-a, rekao da se tom misijom još jednom daje jasna pomoć Ukrajini koja je žrtva brutalne agresije Rusije.


-U ustavno-pravnom smislu ona je oslonjena na članak 7. Ustava RH. Kao što ih je u proteklih 10 godina u Sabou raspravljeno njih 44, naglasio je. 


Deur je kazao da se uvijek radilo o istom protokolu i to nikada nije bilo problematizirano. Podsjetio je da je prije nekoliko puta uime SDP-a Joško Klisović podržavao takve misije kada se radilo o misijama u Afganistanu.

U SDP-u poručuju da će unatoč prozivanju i ovaj put biti na pravoj strani povijesti, na strani Ustava. A to se, ističu za HDZ-ova Gordana Grlića Radmana, ne može reći.

- Otkad je ministar vanjskih poslova prekoračio svoje ovlasti i prihvatio obavezu Republike Hrvatske izvan svojih ustavnog dosega bez da se konzultirao sa sukreatorom vanjske politike, rekao je Arsen Bauk, SDP.

- Na kraju dana propitkivat će se samo jedno, jesmo li u trenutku ugrožene opstojnosti jedne suverene države u ovom slučaju Ukrajine, koja je grubo napadnuta od strane Ruske Federacije, bili na strani Ukrajine ili na strani Putina, poručio je Bačić.

I tako u krug, a ovo je samo zagrijavanje. O sudjelovanju HV-a u europskoj misiji pomoći ukrajinskoj vojsci u Saboru će se raspravljati u srijedu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!