Prijepori oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

19.10.2022.

19:26

Autor: Iva Magušić-Dumančić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Prijepori oko obuke ukrajinskih vojnika

Prijepori oko obuke ukrajinskih vojnika

Foto: HTV / HRT

Najmanje 15 tisuća ukrajinskih vojnika na obuku će u neke od zemalja Europske unije. Neslužbeno se doznaje - za sada će na instrukcije u Poljsku i Njemačku. Otvorilo se pitanje hoće li im i Hrvatska pružiti gostoprimstvo - čime je u domaću političku arenu ubačen novi prijepor. Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović protiv je uvlačenja zemlje u rat dublje nego što je potrebno. Premijer Andrej Plenković zgrožen je takvim stajalištem.

Predsjednik Milanović, zbog svojih je izjava kako neće dopustiti da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici - završio na naslovnicama brojnih ruskih portala.

- Izražavam zgroženost reakcijama predsjednika Republike, a još više njegovih trabanata po Saboru koji u biti razotkrivaju svoje proruske stavove, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade. 

Riječ je o zajedničkoj misiji pomoći 20 članica Europske unije - sve one sudjelovat će u obuci ukrajinskih vojnika. 12 zemalja, među njima i Hrvatska, izrazilo je spremnost da to bude na njihovu teritoriju. 

- Ovdje se ne radi ni o kakvom ulasku Hrvatske u ratu, ni o kakvom dolasku rata u Hrvatsku, radi se o politici Hrvatske u okviru širih aktivnosti EU kroz misiju pomoći, dodao je premijer. 

Zeleno svjetlo od predsjednika za to - neće dobiti.

Hrvatski vojnici nisu školovani da bi vodili tuđe ratove.

- Čak i kad bi Hrvatska vojska imala čemu naučiti ukrajinsku vojsku, koja je već vojska prekaljenih legionara i instruktora koji nemaju što od Amerikanaca naučiti. Dakle, ovo je sve jedna shema u kojoj se par naših bezveznjaka želi dopast nekom u Bruxellesu pa onda na tuđi račun žele biti nekom zgodni - e to neće proći, naglasio je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Odgovorio mu je šef diplomacije - kaže, njegove su izjave uznemirujuće.

- Dok je bio jedno tjedan dana bolestan nitko nije osjetio njegovu odsutnost. Čim se on pojavi uzburka javnost upravo zbog takvih poruka koje štete reputaciji, hrvatskoj vladi, reputaciji zemlje u svijetu. Ovo što je rekao predsjednik Milanović, pokazuje da štiti privatne ruske interese, vlastite interese, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

I lijevi i desni oporbeni spektar razmišlja slično - obuka na prostoru Hrvatske može, ali samo ako je riječ o jednoglasnoj odluci na razini EU-a i NATO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!