Verbalni ekshibicionizam u Saboru, opomene i stanka za "hlađenje"

10.05.2023.

Zadnja izmjena 12:45

Autor: M.M./Hina/HRT

Sabornica

Sabornica

Foto: HTV / HRT

Saborska oporba ocijenila je u srijedu neuvjerljivim nastup glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek na saborskom Odboru za pravosuđe na kojem se raspravljalo o razlozima ostavke bivše ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izvijestio je na početku sjednice da zastupnica Karolina Vidović Krišto (OIP) do kraja 16. sjednice, koja traje do 14. srpnja, nema pravo govoriti o povredi Poslovnika.

Izvan sabornice - konferencije za novinare, u sabornici rasprava o izmjenama Zakona o alternativnim investicijskim fondovima. I ostatak dnevnoga reda upućuje na to da će jučerašnje saslušanje glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek na Odboru za pravosuđe ostati najdinamičniji događaj ovog saborskog tjedna.

Oporba je iskoristila slobodne govore za nastavak rasprave o ostavci bivše šefice USKOK-a, javila je Tatjana Munižaba iz Sabora. Pitanje jučerašnjeg iskaza Zlate Hrvoj Šipek na matičnom odboru otvorio je, očekivano, Mostov Nikola Grmoja. No njegovo izlaganje bilo je kamilica u odnosu na ono što je uslijedilo nakon slobodnih govora kao uvertira, odnosno uvod u raspravu po dnevnom redu. Evo dijela i sažetka tog verbalnog ekshbicionizma, rekla je Munižaba.

- Jučer se pokazalo da osoba koja je zadužena i koja je prva za obračun s korupcijom u Republici Hrvatskoj po treći ili četvrti put laže ovdje u Hrvatskom Saboru, ustvrdio je Grmoja. 

- Kako je moguće da bi dolazak Vanje Marušić na Odbor za pravosuđe značio gubitak njezinog radnog mjesta, a istovremeno ta ista Zlata Đurđević tvrdi da je DORH pogriješio kada je nekoliko puta tražio razrješenje bivšeg glavnog državnog odvjetnika zbog toga što je bio mason, pitala je Dallija Orešković (Klub zastupnika Centra i GLAS-a). 

- Kolegica jučer bila prisutna na Odboru za pravosuđe isto kao i ja i iz njenog izlaganja ja nisam uopće mogla shvatiti da se ona protivi onome što je govorila glavna državna odvjetnica, čak ju je u jednom dijelu podržavala, danas sasvim suprotna priča. Da li je to možda bipolarnost, ne znamo čemu se radi, rekla je Marija Jelkovac (Klub zastupnika HDZ-a).

Orešković je odgovorila da najviše ima problem s "ljudima koji pričaju gluposti i očito pate od prevelikog neznanja". 

- Ali kolegice Orešković, vi očito imate problem jer vi ne možete dulje od šest mjeseci izdržati u toj stranci. Na izlaznim vratima ste očito i u ovoj stranci, poručio joj je Damir Habijan iz Kluba zastupnika HDZ-a. 

Hrvoje Zekanović
(saborski zastupnik HDS-a) smatra da "nervoza Dalije Orešković proizlazi iz sukoba kolegice Puljak i gospođe Orešković jer kolegica Puljak želi biti predsjednica Vlade, a želi i gospođa Orešković".

- Kolega Zekanović, vi ne biste trebali uopće govoriti o bilo čemu o ovome Saboru, gdje ste gospodina predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nazivali raznim imenima, a sada ne izlazite, ono, da ne kažem, odakle iz njegove neke rupe, izjavila je Marijana Puljak (Klub zastupnika Centra i GLAS-a). 

- Dakle, kolegica je ovdje čak spominjala, sugerirala na analne otvore, ako se ne varam, rekao je Zekanović. 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je zastupnicima da se ne vrijeđaju, da ne koriste ružne riječi bez ikakve potrebe. 

- Je li to vama lijepo kad se tako vrijeđate, upitao je.

Brojne opomene


Uslijedile su brojne opomene i stanka određena za hlađenje.

No tu neće sigurno stati ova jedna priča i dalje o ostavci Vanje Marušić koja je puna upitnika i nakon jučerašnjeg iskaza, zbog čega drugoga, onda zbog unaprijed utvrđenog dnevnog reda koji zastupnicima vjerojatno neće biti toliko atraktivan, jer su na njemu brojna izvješća kao i prošloga tjedna koja su zapravo prošlo svršeno vrijeme. Riječ je o izvješćima koja se odnose na dvije, čak i tri godine unatrag, rekla je Munižaba.

Jandroković: Vidović Krišto nema više pravo govoriti o povredi Poslovnika


Prema odredbi Poslovnika Karolina Vidović Krišto nema pravo govoriti o povredi Poslovnika budući da je 4. svibnja najavila da će Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav podnijeti zahtjev za mišljenje, a to nije učinila u propisanom obliku i roku od 24 sata, kazao je Jandroković.

Vidović Krišto tijekom rasprave o izvješću o upravljanju državnom imovinom 4. svibnja zaradila je od predsjedavajućeg Željka Reinera opomenu zbog prekoračenja vremena predviđenog za izlaganje, nakon čega je najavila da će uputiti zahtjev za mišljenjem Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Zastupnica je pritom optužila Reinera da je namjerno prekida i vrijeđa, a on joj uzvratio da svjesno krši Poslovnik, bezobrazna je i može ju biti sram.

- Vrijeđate saborsku zastupnicu, na to nemate pravo, pojedinim govornicima, pogotovo predstavnicima Vlade, puštate da govore pola minute izvan vremena ako treba završiti rečenicu, rekla je Vidović Krišto ustvrdivši kako to pokazuje da Reiner štiti vladajuće lopovske strukture.

Nakon toga je zaradila treću opomenu i izgubila pravo na govor, a potom i četvrtu opomenu i mjeru udaljenja sa sjednice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!