Zastupnici pohvalili zakon usmjeren na veću pravnu sigurnost ulagatelja

10.05.2023.

09:00

Autor: P.F./Hina/HRT

Sjednica sabora

Sjednica sabora

Foto: HTV / HRT

U raspravi o zakonu o alternativnim investicijskim fondovima saborski zastupnici pozdravili su činjenicu što će se povećati pravna sigurnost ulagatelja i prekograničnog poslovanja, ali i upozorili da su specifična ulaganja znala dovesti do propasti poduzetnika.


Izmjenama zakona o alternativnim investicijskim fondovima (AFI) jasno se definiraju uvjeti koje druge države članice moraju ispuniti ako namjeravaju prestati s trgovanjem u Hrvatskoj, a zakonom o europskim pružateljima usluga skupnog financiranja (crowdfunding) hrvatski zakonodavni okvir se dodatno usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije.

U Hrvatskoj je aktivno 41 alternativnih investicijskih fondova i šest stranih društava koja pružaju usluge crowdfundinga.

- Ovi izvori financiranja skuplji su od bankarskih izvora financiranja, ali je dobro da ih imamo i reguliramo i to pogotovo zbog prekograničnog poslovanja, rekao je Boris Lalovac (SDP).

Anka Mrak-Taritaš (GLAS) upozorila je da su specifična ulaganja u sklopu alternativnih investicijskih fondova, posebice u nekretninski biznis znala dovesti do propasti poduzetnika, te da ona zasigurno mogu biti i generatori loših uvjeta.

Božo Petrov (Most) raspravu je iskoristio je za kritiku Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA).

- U Hrvatskoj, oni koji su trebali regulirati i nadzirati ove fondove, odlučili su biti njihovi investitori rekao je.

Podsjetio je na slučaj kada su zaposlenici HANFA-e, koji bi trebali uočavati nepravilnosti, odlučili okoristiti podatcima s kojima raspolažu kako bi stekli osobnu novčanu korist.

Ocijenio je da se zakonom stvarno pokušavaju odrediti bitna pitanja, ali i zaključio da je svejedno kakvi su zakoni dok se do njih ne drži i dok god je "nezakonito ponašanje HANFA-e odobreno s razine državne vlasti".

Ovaj tjedan bez glasanja


U četvrtak Sabor će raspravljati o konačnim tekstovima zakona o predstavničkim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača te izmjenama Zakona o Hrvatskoj komori inženjera tehnologije prometa i transporta. Raspravljat će i o IDS-ovom prijedlogu dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji kojim bi se proširile ovlasti komunalnim redarima tako što bi im se omogućilo interveniranje na terenu čim uoče bespravne građevinske radove izvan građevinskog područja te poduzimanje svih potrebnih mjera do dolaska građevinske inspekcije. Time bi se, smatra IDS, spriječila bespravna gradnja u samom začetku.

U petak će tema saborske rasprave biti protuminsko djelovanje, odnosno konačne izmjene Zakona o protuminskom djelovanju i Izvješće o provedi plana protuminskog djelovanja za 2022. godinu. Glasanja u petak neće biti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!