Je li Hrvatska mogla spriječiti odlazak Zorana Mamića?

19:42 / 20.04.2021.

Autor: Matea Mikić/Dnevnik/B.A./HRT

Zoran Mamić

Zoran Mamić

Foto: Davor Javorović / PIXSELL

Zoran Mamić, koji je jučer zatražio da zatvorsku kaznu na koju je pravomoćno osuđen u Hrvatskoj, odsluži u Bosni i Hercegovini - ne tretira se kao bjegunac. Naime, bivšem treneru Dinama ni zakon ni sudska odluka nisu onemogućili da napusti zemlju - a upravo to postale su točke prijepora.

Zoran Mamić Hrvatskoj je rekao - zbogom. Zatvorsku kaznu spreman je služiti u Bosni i Hercegovini. Njegovu molbu zaprimila je sutkinja izvršenja kazne zatvora. 


- Naravno, razmotrit će je u određenom roku. To je jedan razumni rok, pretpostavljam u nekakvom roku od desetak dana da će to biti razmotreno, rekao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.


I dok se odluka čeka, mnogi se pitaju kako je moguće da osoba s pravomoćnom presudom napusti državu. Mamiću je ovo treći put. 


- Treba nešto poduzeti da se osoba koja je pravomoćno osuđena za vrlo ozbiljna kaznena djela spriječi u šetkanju po svijetu. Međutim, očito niti jedno od tih zvona za uzbunu vladajući nisu čuli i nisu reagirali, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.


Premijer se slaže da se ovakve situacije ne bi smjele događati.


- Ovdje je na zahtjev Državnog odvjetništva nadležni prvostupanjski sud, to je Županijski sud u Osijeku, mogao i, po meni, trebao izreći mjeru opreza s obzirom na okolnosti slučaja, rekao je Andrej Plenković.


Stoga poziva sudove i DORH da naznače koje je zakonske promjene potrebno provesti. 


- Ukoliko naše pravosuđe, tu sad mislim na sudove i DORH, smatraju da na bilo koji način ta mogućnost koja im je na raspolaganju u zakonu nije dovoljna ili možda nije dovoljno jasna, da ju treba dodatno doraditi, mislim da to treba signalizirati. Dakle, oni su ti koji u praksi mogu konstatirati koriste li se određene mogućnosti koje su im na raspolaganju u određenom zakonu ili se ne koriste, rekao je Plenković.

Aktualni zakon ne predviđa određivanje mjera opreza nakon što je presuda poslana na izvršenje. Odvjetnik Branko Šerić smatra da sudovi trebaju pomoć sigurnosnih službi.


- Da prate ponašanje okrivljenika do pravomoćnosti presude pa da onda mogu reagirati i upozoriti nadležan sud o takvim pripremama okrivljenika da napusti mjesto boravka ili državu, navodi.


Zoran Mamić ne namjerava se vraćati, pa u Bosni i Hercegovini - čekaju dokumentaciju.


- Kada zamolnica dođe u Ministarstvo pravde, mi razmatramo konkretan predmet i prema njenom sadržaju upućujemo nadležnom sudu unutar BiH, rekao je ministar pravde BiH Josip Grubeša.


Ako do toga dođe, sud bi trebao utvrditi činjenično stanje i izreći kaznu. No do toga je još dalek i kompliciran pravosudni postupak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!