Blagdanski vikend: Pojačan promet, negdje i kilometarske kolone

11:54 / 03.06.2021.

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D./Regionalni dnevnik/Ivica Đuzel

Blagdanski vikend: Pojačan promet, negdje i kilometarske kolone

Blagdanski vikend: Pojačan promet, negdje i kilometarske kolone

Foto: Dnevnik / HRT

Od jutra je pojačan promet na autocestama i mnogim državnim cestama. Vremenski uvjeti su idealni za vožnju, ali zbog brojnih radova i privremene regulacije prometa na nekim je dionicama bilo zastoja i vožnje u koloni. Čekanja je bilo i na pojedinim graničnim prijelazima. 

Na Bregani je bila Jelena Šarić.

- Pojačan je promet na graničnim prijelazima sa Slovenijom na ulazu u Hrvatsku te s Bosnom i Hercegovinom na izlazu, izvijestila je Jelena Šarić za Dnevnik i Regionalni dnevnik HTV-a.

Na Bregani, kao i na većini graničnih prijelaza, čeka se pola sata, dok se najveće gužve stvaraju na graničnom prijelazu Macelj gdje se čeka otprilike sat i pol. Promet je pojačan na cestama prema moru, a stvaraju se kilometarske kolone prema naplatnim postajama Lučko. Iz smjera Buzina kolona je dugačka čak 8 kilometara.

Što se tiče graničnih prijelaza, s obzirom na epidemiološke mjere, čekanja na ulasku u zemlju bi se trebala znatno skratiti s COVID potvrdama koje je Hrvatska uvela među prvima.

COVID potvrdu, bila u digitalnom ili papirnatom obliku, mogu dobiti svi oni koji su primili dvije doze cjepiva, oni s jednom dozom ako su od cijepljenja protekla 22 dana, oni koji su preboljeli COVID i oni koji imaju negativan test ne stariji od 72 sata.

Svi naši gosti koji dolaze u Hrvatsku također se mogu prijaviti u sustav "Enter Croatia" te onamo poslati svoju EU COVID potvrdu i na taj način još više skratiti postupak ulaska u zemlju.

Za sada uvjeti ulaska ovise o državi u koju se putuje, a 1. srpnja sustav bi trebao stupiti na snagu za cijelu Europsku uniju.

Preko graničkog prijelaza Macelj od ponoći do podneva u Hrvatsku je ušlo 10 300 putnika, uglavnom iz Njemačke, Austrije, Češke i Poljske. Ulazilo se u čak 7 prometnih trakova, a gužve i čekanja stvaraju se zbog procedure provjere digitalnih zelenih potvrda koje sadrže potvrdu o cijepljenju ili preboljenoj bolesti ili dokaz o negativnom testu na covid.

Drukčija slika na prijelazima između Bosne i Hercegovine prema Dalmaciji. Još nije olakšan režim prelaska. S prijelaza Kamensko javio se Ivica Đuzel.

- Mi smo na građanskom prijelazu Kamensko. Za sada građani trećih zemalja, a među njima su i susjedi iz BiH ostaju iza zavjese i njima jučerašnja odluka Nacionalnog stožera o ublažavanju mjera da bi se najviše pogurao turistički promet, ništa ne znači. 12 sati mogu boraviti u Hrvatskoj isključivo ako imaju valjani razlog ili rade s ove strane granice, a osobe koje putuju turistički i imaju vaučer za višednevni boravak u hotelu, kampu ili privatno moraju imati PCR test ne stariji od 72 sata, predočenje potvrde o cijepljenju gdje piše da su prije više od 14 dana primili i drugu dozu cjepiva, ili potvrdu da su se oporavili od infekcije. Tu je i ona odredba da Europska unija ne priznaje cjepiva tipa Sputnik ili kineski Synofarm, tako da ni ti građani ne mogu u Hrvatsku. A sve ovo govorim jer su naši susjedi jako dragi gosti na obližnjoj Makarskoj rivijeri, i inače u predsezoni vikendima jako dobro pune hotele u Splitu. U ovom dijelu Dalmacije, kad zagrije ovo prvo sunce, jako nedostaje nekoliko milijuna turističkih noćenja koje inače ostvare. Stoga, vjerujemo da će se poboljšanjem epidemiološkog stanja i više cijepljenih u BiH uskoro doći i do ublažavanja tih mjera, izvijestio je Đuzel.

Povećana je gustoća prometa pa se vozači mole za strpljenje i razumijevanje na autocestama: A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb, A3 Bregana-Lipovac i A2 Zagreb-Macelj.

Vremenski uvjeti idealni su za vožnju, no zbog brojnih radova i privremene regulacije prometa na pojedinim autocestama, državnim, županijskim i lokalnim cestama mogućnost je poteškoća u prometu (povremenih zastoja i vožnje u koloni). Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti.

Zbog blagdana Tijelova 3. lipnja od 14 do 23 sata na pojedinim cestama u Istri i priobalju zabranjen je promet za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona. Zabrane nema na autocestama i državnoj cesti DC1.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!